Welcome to our website !

Dessert Talking

Inspiring delicious & simple foods with love!

Ψωμί με λιαστές τομάτες

By August 21, 2017



Τίποτα καλύτερο από το φρέσκο, ζεστό, σπιτικό ψωμάκι. Το συγκεκριμένο είναι τόσο νόστιμο, που δε θέλεις να σταματήσεις να τρως!

Υλικά
(για 1 φραντζόλα)

1 φλιτζάνι νερό
1/4 φλιτζανιού γιαούρτι
3 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί
1½ κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (δεντρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο, ρίγανη)
1/4 φλιτζανιού παρμεζάνα τριμμένη
7 γρ. ενεργή ξηρή μαγιά
8 λιαστές ντομάτες κομμένες στη μέση

Εκτέλεση
1. Καλύπτουμε τις λιαστές  ντομάτες με νερό και αφήνουμε να μουλιάσουν για 2 ώρες. Τις στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε λίγο το γιαούρτι μαζί με το νερό, ανακατεύοντας να συνδυαστούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά.
3. Στο μπολ του μίξερ με το εξάρτημα του γάντζου, συνδυάζουμε 1½ φλιτζάνι αλεύρι με το αλάτι, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, το τυρί και τη μαγιά. Προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη λιαστή ντομάτα. Ρίχνουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, 1/4 του φλιτζανιού κάθε φορά και δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).
4. Αφού φουσκώσει η ζύμη, την τοποθετούμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει. Την ανοίγουμε σε ορθογώνιο, την τυλίγουμε από τη μικρή πλευρά και πιέζουμε το σημείο ένωσης να κολλήσει καλά. Τοποθετούμε το ρολό σε λαδωμένη μακρόστενη φόρμα για κέικ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, περίπου 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
5. Ψήνουμε το ψωμί για 25 με 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Ξεφορμάρουμε το ψωμί σε σχάρα και περιμένουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.

You Might Also Like

0 comments