Welcome to our website !

Dessert Talking

Inspiring delicious & simple foods with love!

Τήνος: Θαύματα γεύσης

By September 11, 2017



Τήνος: Θαύματα γεύσης
Τη μισή νοστιμιά την κουβαλούν ο αλμυρός αέρας, η θάλασσα και η προικισμένη γη. Την άλλη μισή τη δίνει το μεράκι των ντόπιων που στα χέρια τους τα πιο απλά υλικά μετατρέπονται σε θαύματα. Ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση του "χειροποίητου νησιού" στα εστιατόρια και τις ταβέρνες που ακολουθούν.

Μεταξύ μας
Σε ατμοσφαιρικό αίθριο με θέα το λιμάνι βρίσκεται το πλήρως ανακαινισμένο Μεταξύ μας. Η κ. Μαριγώ επιστρατεύει όλη της την τέχνη στην κουζίνα και φτιάχνει ξεχωριστά πιάτα όπως μανιτάρια φρικασέ, αρνάκι με κολοκύθι στην κατσαρόλα και χορτοκεφτέδες με κολοκύθι, μάραθο και λιαστή ντομάτα. Χώρα, τηλ.: 22830 25945, από €15 το άτομο.



Μαραθιά

Μια τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού, στη μεγαλύτερη παραλία, τον Άγιο Φωκά. Η αιγαιοπελαγίτικη αύρα και οι παραδοσιακές συνταγές εμπνέουν δημιουργικά την κουζίνα του. Εξαιρετικής ποιότητας υλικά και τοπικά προϊόντα, διαλεγμένα με την προσωπική φροντίδα του Μαρίνου, που επιλέγει απ’ όλα τα καΐκια της Τήνου τα πιο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Κηπευτικά που φτάνουν καθημερινά φρεσκοκομμένα από τα χωριά του νησιού, ντόπιο κρέας και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας από τη Μεσσηνία δίνουν χαρακτήρα και βαθιά γευστικότητα στα πιάτα. Χώρα, Άγιος Φωκάς, τηλ.: 22830/23249, www.marathiatinos.gr, από €20 το άτομο.



Το Θαλασσάκι

Ο Άρης και η Αντωνία βάζουν στην κουζίνα τους μόνο φρέσκα υλικά και παρθένο ελαιόλαδο. Η ταβέρνα ειδικεύεται στα θαλασσινά και τα μαγειρευτά όλα με ντόπια προϊόντα. Ξεχωρίζουμε το λεμονάτο κατσικάκι, το μαύρο ριζότο με μελάνι σουπιάς, τα μύδια με ζαφορά και το ντόπιο τυρί “πέτρωμα” που το σερβίρει με φουντούκια και γύρη. Όμορφη λεπτομέρεια τα ζωγραφιστά τραπέζια. Δοκιμάστε την λεμονόπητα (επίτηδες γραμμένη με “ήτα”) και συνοδέψτε την με ρακί. Όρμος Υστερνιών, τηλ:  22830 31366, από €20 το άτομο.


photo: www.aegeancuisine.gr

Συμπόσιον 

Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο, στο παλαιότερο σημείο της πόλης της Τήνου και αποτελεί κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα. Στην όμορφη βεράντα του θα γευτείτε σαλάτα τηνιακή με αμπελοφάσουλα, χταποδάκι λεπτεπίλεπτο ξυδάτο, κοτόπουλο με σος παρμεζάνας, lime και φρέσκια ρόκα ή ριζότο με γαρίδες. Θα επιστρέψετε και για το πρωινό του. Eυαγγελιστρίας 13, τηλ.: 22830 24368, www.symposion.gr, από €18 το άτομο.



Ήταν ένα μικρό καράβι

Σε μια κουκλίστικη αυλή, στο παλιό λιμάνι της Τήνου, γευτήκαμε τυράκια λαδιού με πάστα λιαστής ντομάτας και μανιτάρια ψητά με θυμάρι και σκόρδο ενώ από τα κυρίως μας άρεσε το μπούτι κοτόπουλο γεμιστό με σπανάκι, γραβιέρα και λιαστές ντομάτες. Τα ζυμαρικά είναι φρέσκα και τα παρασκευάζουν επί τόπου. Αφήστε οπωσδήποτε χώρο για τάρτα σοκολάτας με παγωτό βανίλια και σιρόπι καραμέλας. Τριών Ιεραρχών, τηλ: 22830 22818, www.mikrokaravi.gr, από € 15 το άτομο.



Ντίνος (της Σμαράγδας)
Κλασική κυκλαδίτικη ψαροταβέρνα με θέα στον Όρμο της Καρδιανής. Η Σμαράγδα ετοιμάζει απίθανες ψαρολιχουδιές όπως φρέσκια αχινοσαλάτα που μοσχοβολάει θάλασσα, πικάντικα μύδια σαγανάκι και καβουροκεφτέδες. Μην χάσετε τα καλοψημένα ψάρια στα κάρβουνα. Όρμος Καρδιανής, τηλ: 22830 31673, από €20 το άτομο.



Μπουρού
Υψηλή αισθητική τόσο στα πιάτα όσο και στην διακόσμηση. Κοφτό μακαρονάκι με θαλασσινά, αλλά λιτός γαύρος στη σχάρα αρωματισμένος με φρέσκο δεντρολίβανο και φρέσκια ντομάτα οι επιλογές μας. Στο τέλος αφήστε χώρο για τα εξαιρετικά επιδόρπια, όπως ο ζεστός κορμός σοκολάτας με άρωμα πορτοκαλιού. Κιόνια, τηλ: 22830 25760, από €15 το άτομο.



Το Κουτούκι της Ελένης
Βρίσκεται σε  γραφικό στενάκι στη Χώρα και σερβίρει τα καλύτερα μεζεδάκια και μαγειρευτά εδώ και δεκαετίες. Από τα μεζεδάκια δοκιμάστε το πικάντικο τυρί με σκόρδο, τα λιαστά τοματάκια και τις μαραθοτηγανίτες, όλα από τα χέρια της κυρία Ελένης. Χώρα, τηλ.: 22830/24857, www.koutouki-elenis.gr, από €15 το άτομο.



Το Κονάκι

Εδώ και μια δεκαετία έχουμε κάνει στέκι μας την ταβερνούλα στον γραφικό κόλπο του Αϊ Γιάννη Πόρτο. Κι αυτό γιατί λατρεύουμε τα ντολμαδάκια αυγολέμονο και τους μυρωδάτους ρεβυθοκεφτέδες με δυόσμο. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τον φημισμένο μουσακά της ταβέρνας. Άγιος Ιωάννης Πόρτο, τηλ.: 22830 24642, από €12 το άτομο.



Αντώνης
Μια από τις πιο παλιές, παραδοσιακές ταβέρνες της Τήνου στρώνει τραπέζια στον  Άγιο Ιωάννη Πόρτο. Θα χορτάσετε με μεθυστικό μπεκρή μεζέ, ''παιχνιδιάρα'' σαρδέλα του λαδιού, ''άπιαστα'' κεφτεδάκια και παραδεισένιες σαλάτες. Αν είσαστε πιο παραδοσιακοί τύποι δεν θα προβληματιστείτε ανάμεσα στα λαδερά, τα γεμιστά, της κατσαρόλας αλλά και τα ψητά. Αγ. Ιωάννης, Πόρτο, τηλ: 2283022431, από €15 το άτομο. 



Το Περιβόλι
Στην Καρδιανή, το πανέμορφο μπαλκόνι του Αιγαίου με την ασυνήθιστη για τα κυκλαδίτικα δεδομένα βλάστηση και την πανοραμική θέα στη θάλασσα, προσφέρει καλομαγειρεμένο φαγητό υπό σκιάν. Το μικρό μενού του εστιατορίου περιλαμβάνει πιάτα ελληνικής κουζίνας, τα οποία παρασκευάζονται με φρέσκα, εποχιακά υλικά δικής τους παραγωγής και μπόλικο μεράκι, δίνοντας ένα απόλυτα γευστικό αποτέλεσμα. Για να πειστείς, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις κουνέλι κοκκινιστό ή κατσικάκι στη γάστρα με μέλι και να γλυκαθείς με σπιτικό μιλφέιγ ή χειροποίητο γλυκό του κουταλιού. Καρδιανή, τηλ.: 6945 987460, από €12 το άτομο.



Ταρσανάς
Η τοποθεσία του στην άκρη του λιμανιού, δίπλα στον ταρσανά με τα καΐκια προδίδει την κουζίνα που σερβίρει: θαλασσινά και φρέσκα ψάρια αρωματισμένα με μανιάτικο ελαιόλαδο. Αγαπημένες μας οι φούσκες, οι γυαλιστερές, το τρυφερό χταπόδι και το γιουβέτσι με αστακό και φρέσκια ντομάτα. Ιδανικό timing, η ώρα που δύει ο ήλιος. Χώρα, τηλ.: 22830 24667, από €15 το άτομο.



You Might Also Like

0 comments