Welcome to our website !

Dessert Talking

Inspiring delicious & simple foods with love!

Αφιέρωμα : Οι πιο ζεστές σούπες του χειμώνα

By November 20, 2017

'Ηρθε η εποχή για ζεστές και λαχταριστές σούπες για όλες τις περιστάσεις!


Κρεμμυδόσουπα ογκρατέν


Υλικά

Για 4-6 άτομα

3 κρεμμύδια
1 πράσο
2 σκελίδες σκόρδο
1 λίτρο νερό ή ζωμός κοτόπουλο
4 φέτες ψωμί μπαγκέτα
50 γραμμάρια τριμμένη κεφαλογραβιέρα
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μισές λωρίδες το κρεμμύδι, σε λωρίδες το πράσο, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια, κόβουμε τη μπαγκέτα σε φέτες και τη σοτάρουμε στο τηγάνι με λίγο βούτυρο.

Προσθέτουμε τη μπαγκέτα και το τριμμένο τυρί. Ψήνουμε τη σούπα στην αντίσταση του φούρνου στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το τυρί.


Μανιταρόσουπα με κασκαβλαλι και λευκό κρασί

Υλικά

Για 2-4 μερίδες

2 κιλά λευκά μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
600ml ζωμός λαχανικών
60ml λευκό κράσι
60ml ελαιόλαδο
80 γραμμάρια βούτυρο
50ml κρέμα γάλακτος
100 γραμμάρια τυρί κασκαβάλι Λήμνου κομμένο σε κύβους
100 γραμμάρια καβρουμαδάκια
αλάτι πιπέρι

 

Εκτέλεση

Ρίχνετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρετε πρώτα το κρεμμύδι και στην συνέχεια τα μανιτάρια. Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα, τα σβήνετε με λευκό το κρασί. Αφήνετε να εξατμιστεί το κρασί και ρίχνετε αλάτι για να βγάλουν τα μανιτάρια τα υγρά τους. Μόλις βγάλουν τα υγρά τους, συμπληρώνετε τα 300ml από το ζωμό και τα αφήνετε για 15 λεπτάνα βράσουν σε χαμηλή φωτιά με το καπάκι κλειστό.

Στη συνέχεια βάζετε τα μανιτάρια σ' ένα μπλέντερ και τα πολτοποιείτε συμπληρώνοντας λίγο-λίγο τον υπόλοιπο ζωμό και την κρέμα γάλακτος. Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα προσθέτοντας ξεχωριστά σε κάθε πιάτο τους κύβους από το κασκαβάλι και μερικά καβρουμαδάκια. Αρωματίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Κοτόσουπα με άρωμα μαστίχας

Υλικά

4 σταγόνες λάδι μαστίχας
2 λίτρα ζωμός κότας
2 φλιτζάνια ρύζι γλασέ
2 αυγά
Χυμός από 2 λάιμ
Ξύσμα από 1 λάιμ
Αλάτι
Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Η κλασική συνταγή της κοτόσουπας με... μπόλικη φαντασία!

Σιγοβράζουμε τον ζωμό με το ρύζι, το λάδι μαστίχας και λίγο αλάτι ώσπου να βράσει το ρύζι πολύ καλά. Περνάμε σταδιακά τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει ένας λείος πολτός. Ξαναβάζουμε τη σούπα στην κατσαρόλα να πάρει μια βράση.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τον χυμό λάιμ. Με μια κουτάλα παίρνουμε λίγη από τη σούπα κάθε φορά και την προσθέτουμε στα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το αβγολέμονο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στη σούπα το ξύσμα λάιμ, το πιπέρι και σερβίρουμε.



Ψαρόσουπα

Υλικά

1 κεφάλι από μεγάλο ροφό
3 λίτρα νερό
1 μάτσο σέλινο
2 ώριμες ντομάτες
2 καρότα
2 πατάτες
2 κολοκύθια
2 κρεμμύδια
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι γλασέ
1 αυγό
2 λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 

Εκτέλεση

Χαράσουμε σταυρωτά τα κρεμμύδια και τις ντομάτες.

Κόβουμε τις πατάτες στα τέσσερα.

Στη συνέχεια βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις πατάτες, τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα καρότα και τα κλοκύθια ολόκληρα και τέλος το σέλινο.
Πάνω από τα λαχανικά βάζουμε το κεφάλι του ροφού.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο και 3 λίτρα νερό.

Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι.

Το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 35 λεπτά με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη.

Μόλις είναι έτοιμο το ψάρι, το μετακινούμε σε μια πιατέλα.

Τα υπόλοιπα υλικά τα μεταφέρουμε στο μπλέντερ και τα λιώνουμε.

Σουρώνουμε σε σίτα το ζωμό και τον ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα πολτοποιημένα λαχανικά.

Αφού πάρει ξανά βράση η σούπα, ρίχνουμε μέσα το ρύζι.

Το ρύζι το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.

Στα 15 λεπτά σβήνουμε την εστία και χτυπάμε το αυγολέμονο.

Σε ένα πιάτο χτυπάμε ένα αυγό και 2 λεμόνια και μόλις ενωθούν, ρίχνουμε το μείγμα στη σούπα και τη αυγοκόβουμε.


Σούπα βελουτέ με σπαράγγια 

Υλικά

Για 4-6 άτομα

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού πιπέρι
1 ¼ φλιτζάνι τσαγιού Ζωμός λαχανικών
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα σόγιας
½ φλιτζάνι τσαγιού γιαούρτι
1 κουταλιά του γλυκού λεμόνι
¼ φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
450 γραμμάρια φρέσκα σπαράγγια
¾ φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
½ φλιτζάνι τσαγιού ζωμός λαχανικών
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

 

Εκτέλεση

Ρίχνετε σε ένα τηγάνι τα σπαράγγια μαζί με το κρεμμύδι και το ζωμό λαχανικών και βράστε ώσπου τα λαχανικά να μαλακώσουν.
Έπειτα κρατήστε λίγα σπαράγγια για το γαρνίρισμα. Το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών βάλτε το σε μπλέντερ και λιώστε το ώσπου να γίνει μαλακό και λείο.

Στο τηγάνι Λιώνετε το βούτυρο και προσθέστε αλεύρι, αλάτι και πιπέρι. Μην αφήσετε όμως το αλεύρι να σκουρύνει, αφήστε το μόνο για 2 λεπτά.
Ανακατέψτε στη συνέχεια τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών 1 ¼ φλιτζάνι τσαγιού και ανεβάστε τη θερμοκρασία. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να βράσει.

Στη συνέχεια ρίχνετε τον πουρέ λαχανικών και το γάλα στο κατσαρολάκι.
Ανακατέψτε μέσα το γιαούρτι και το λεμόνι μέχρι να ζεσταθεί όλο το μείγμα καλά.

Σερβίρετε σε μπολ σούπας και γαρνίρετε με σπαράγγια.

You Might Also Like

0 comments