Welcome to our website !

Dessert Talking

Inspiring delicious & simple foods with love!

Πως να συνδιάσετε σωστά το τυρί με το κρασί

By March 10, 2018 ,



Το πιο εύκολο συνοδευτικό για κρασί ήταν, είναι και θα είναι το τυρί. Τόσο απλό αλλά και τόσο σύνθετο, λιπαρό ή ελαφρύ, αλμυρό ή γλυκό, είναι ο σταθερός παρτενέρ του κρασιού. Επειδή όμως τα τυριά είναι ιδιαίτερα όπως και τα κρασιά, είμαστε εδώ για να σας καθοδηγήσουμε ώστε να κάνετε τους καλύτερους συνδυασμούς για αξέχαστα «οινο-φιλικά» χειμωνιάτικα καλέσματα.

Ξεκινάμε με τα λευκά τυριά. Λευκά ήπια και φρέσκα τυριά όπως το μανούρι, το ανθότυρο και το κατίκι θέλουν αντίστοιχα λευκά , ήπια και φρέσκα κρασιά όπως ένα Αθήρι ή μια Μαλαγουζιά. Αν προχωρήσουμε σε πιο έντονα, αλμυρά τυριά όπως ένα κατσικίσιο chevre, τότε θα προτιμήσουμε ένα Sauvignon Blanc ή ένα φρέσκο ερυθρό από Αγιωργίτικο. Από την άλλη η φέτα αγαπά πολύ τη Ρετσίνα! Η οξύτητά της ισορροπεί απόλυτα με εκείνη του τυριού και ο ισχυρός χαρακτήρας της μπορεί να δαμάσει την «αλμυρο-πικάντικη προσωπικότητα» της φέτας. Camembert και Brie ταιριάζουν εξαιρετικά με σαμπάνια! Πόνταρε ακόμα και στην ελληνική εκδοχή από το Κτήμα Καρανίκα και σίγουρα δε θα απογοητευτείς. Τώρα αν βρείς κάποιο Brie με τρούφα σίγουρα ένα Pinot Noir ή ένα μαλακό Ξινόμαυρο θα απογειώσει τον συνδυασμό.

Πάμε στα κίτρινα τώρα. Γραβιέρες και κασέρια που δεν έχουν μεγάλη παλαίωση, θέλουν δίπλα τους ένα βαρελάτο Chardonnay, πλούσιο και βουτυρένιο. Αν επιλέξουμε κάποια παλαιωμένη γραβιέρα τότε το κόκκινο είναι σχεδόν μονόδρομος. Στιβαρά Cabernet Sauvignon ή ρωμαλέες Γουμένισσες θα γίνουν «μαγικά» πιο βελούδινες και φρουτώδεις!  Παρμεζάνα και άλλα σκληρά τυριά τέτοιου στυλ ταιριάζουν εξαιρετικά με πιπεράτα Syrah και Nebbiolo, αλλά και με πολύπλοκα Aγιωργίτικα.

Bonus tip 1: Μετσοβάνα, η Παρμεζάνα του Ιδρύματος Τοσίτσα από το Μέτσοβο, είναι ένα τύρι εξαιρετικό και σπάνιο που αν βρεθεί στον δρόμο σου προτίμησε ένα κρασί της περιοχής, από Βλάχικο κατά προτίμηση (γιατί ως γνωστόν, what grows together, goes together!!)

Μπλε τυριά όπως το roquefort, το stilton και η gorgonzola συνδυάζονται μοναδικά με επιδόρπια όπως μια γλυκιά μαυροδάφνη ή ένα λιάτικο. Το contrast γλυκού και αλμυρού είναι πολύ ενδιαφέρον (θυμηθείτε τη φέτα με το μέλι που κυκλοφορεί σε όλα τα μεζεδοπωλεία).

Bonus tip 2: Το καρίκι είναι ένα λευκό τυρί από την Τήνο που παλαιώνει μέσα σε κολοκύθα και αποκτά πικάντικη γεύση και πολυπλοκότητα που θυμίζει stilton. Ο συνδυασμός με μια γλυκιά Μαλαγουζιά πραγματικά συγκλονίζει.

You Might Also Like

0 comments