Η Ελένη Ψυχούλη, δημοσιογράφος γαστρονομίας εδώ και 15 χρόνια, έγινε ευρέως γνωστή και αγαπήθηκε από το τηλεοπτικό κοινό παρουσιάζοντας το «Chef στον Aέρα». Πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της «Η Ελένη Ψυχούλη μαγειρεύει του καλού καιρού» και καθημερινά την διαβάζουμε στο blog της www.pirouni.gr
Η Ελένη Ψυχούλη σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο και στην Ecole Normale του Παρισιού.
Εργάστηκε για 16 χρόνια ως βοηθός του γλύπτη Τάκη, με ειδίκευση στις εκδόσεις καταλόγων και τις δημόσιες σχέσεις. Έζησε για 10 χρόνια στο Παρίσι και μετέφρασε 10 βιβλία από τα γαλλικά για τις εκδόσεις «Λιβάνη».
Το 1999 ανέλαβε την στήλη για το εστιατόριο, «Πείνα» του «Symbol», ένθετου στην εφημερίδα «Επενδυτής». Από τότε έχει εργαστεί στην «Καθημερινή», στο «Down Town», στην εφημερίδα «Θέμα», στο περιοδικό «Blue» της αεροπορικής εταιρίας «Aegean», στην free press εφημερίδα «Lifo», στο περιοδικό «Ευ Ζην» και σε όλα τα έντυπα των Ειδικών Εκδόσεων στις εκδόσεις Imako.
Έχει εργαστεί ως γαστρονομικός συντάκτης στο περιοδικό «Homme» και στα ειδικά ένθετα της εφημερίδας «Ημερησία». Εργάστηκε παράλληλα στο «Βήμα Γκουρμέ», στο περιοδικό «Βημαγκαζίνο», «V men», τα ταξιδιωτικά ένθετα της εφημερίδας «Τα Νέα» και του «Μaison Decoration» και στο περιοδικό «Cook Book», ένθετο στο «Έθνος». Συνεργάστηκε σε μόνιμη βάση με το περιοδικό «Olive» και το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο από τις εκδόσεις «Φερενίκη» με τίτλο «25 σεφ σε 25 λεπτά».
Έχει συνεργαστεί ως μόνιμος συντάκτης στα περιοδικά «Marie Claire», «Maison & Decoration», «Votre Beaute», «Celebrity», «Pink», «Passport», «Grazia» και «Free». Επίσης είναι παρουσιάστρια στο Chef στον Αέρα τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχεία.
Ε) Γεννήθηκες στο Bόλο, η Αθήνα πως προέκυψε;
Α) Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Βόλο. Έφυγα τελειώνοντας το λύκειο, όταν πέρασα στη Γαλλική Φιλολογία, οπότε και μετακόμισα στην Αθήνα, για να ξαναμετακομίσω μετά, για 10 χρόνια στο Παρίσι. Επιστρέφοντας, η Αθήνα έγινε η βάση μου αλλά τελικά, μάλλον δεν έχω μόνιμο σπίτι αφού συνεχώς κάπου ταξιδεύω.
Ε) Ποιο ήταν το πρώτο πιάτο που μάθατε να μαγειρεύετε;
Α) Μπιφτέκια που αλλιώς τα ονειρεύτηκα αλλά κατέληξαν στα σκουπίδια, όπως όλοι νομίζω.
Ε) Σε τι φάση σε πετυχαίνω αυτό το διάστημα;
Α) Ανάμεσα σε χιλιάδες δουλιές και άλλες τόσες χιλιάδες ιδέες για μελλοντικά projects και καινούριες συνεργασίες.
Ε) Με ποιό κριτήριο καλείτε τους chef στην εκπομπή σας;
Α) Σε επτά χρόνια εκπομπής, άσχετα με τα κριτήρια, έχουν περάσει τελικά οι περισσότεροι σεφ αυτής της χώρας και τους είμαι ευγνώμων γιατί από τον καθένα κάτι έμαθα, κάποια ιδέα έκλεψα για να γίνω τελικά, λίγο καλύτερη μαγείρισσα και να μάθω να χρησιμοποιώ τη φαντασία μου. Για να επιλέξω κάποιον, απλά επισκέπτομαι άπειρα εστιατόρια για τα ρεπορτάζ στα περιοδικά και το σάιτ μου, οπότε αν κάποιος μου αρέσει τον προσκαλώ ή εμπιστεύομαι το-σωστό-κριτήριο των φίλων μου.
Ε) Ποιο είναι το κριτήριό σου για να ξεκινήσεις μια συνεργασία;
Α) Η φιλία, η καλή χημεία. Μου είναι αδύνατον να συνεργαστώ με ανθρώπους που δεν θα ήθελα για κολλητούς μου φίλους. Εξ’άλλου όλες μου οι φιλίες ξεκίνησαν από μια συνεργασία.
Ε) Πως ξεκίνησε η ενασχὀληση σου με την μαγειρική;
Α) Μπήκα στην κουζίνα για να μαγειρέψω τις γεύσεις της γιαγιάς μου, που ήταν εξαιρετική μαγείρισσα. Τελικά, ποτέ δεν πέτυχα τη δική της γεύση και αυτό στην αρχή με απογοήτευσε. Τώρα ξέρω πως κάθε μάγειρας έχει το δικό του «χέρι». Γι’αυτό και η ίδια συνταγή δεν έχει ποτέ την ίδια γεύση. Τώρα που μεγάλωσα, ξέρω πως τελικά μαγειρεύω τη δική μου κουζίνα και θα είμαι τυχερή αν κάποιος θελήσει κάποτε να τη μιμηθεί.
Ε) Η τηλεόραση πως προέκυψε;
Α) Όπως όλα στη ζωή μου, τυχαία, χωρίς ποτέ να το ονειρευτώ ή να το επιδιώξω. Ο παραγωγός μου, ο Πάνος Παπαδόπουλος είναι φίλος. Όταν έκανε την πρόταση στο ΣΚΑΙ με πρότεινε μαζί με άλλους φυσικά και όλα ξεκίνησαν χωρίς καν να το περιμένω.
Ε) Με ποιόν chef θα θέλατε να ξανά κάνετε εκπομπή;
Α) Με τον Ανδρέα Λαγό, τον Βασίλη Καλλίδη και την κολλητή μου την Ιωάννα Σταμούλου που έχει το sweetly.gr και φτιάχνει φοβερά γλυκά. Γι’αυτό τους βλέπετε και συχνά στις εκπομπές μου. Είναι σαν να μαγειρεύουμε σπίτι, μεταξύ μας.
Ε) Στην εκπομπή μέχρι να βγεί ένα πιάτο, πόσα γυρίσματα πρέπει να κάνετε;
Α) Τα γυρίσματα βγαίνουν πάντα με «τη μία». Στα 7 χρόνια, μπορεί να μας έκατσε η ατυχία το πολύ 2-3 φορές. Κι αυτό γιατί προηγουμένως έχει γίνει από μεριάς μας φοβερή αρχισυνταξία πάνω σε κάθε συνταγή και επιπλέον, έχουμε πίσω από τις κάμερες μια φοβερή μαγείρισσα, την Πέγκυ, που μας σώζει σε όλα τα δύσκολα.
Ε) Καλείτε και άλλο κόσμο στην εκπομπή εκτός από chef;
Α) Φυσικά και αυτό είναι το καλύτερό μου. Έχουν έρθει άνθρωποι από κάθε επάγγελμα, γιαγιάδες, μαμάδες και παιδιά, άνθρωποι απλοί, άνθρωποι διάσημοι, μορφωμένοι και λαϊκοί. Αυτοί είναι οι πιο αγαπημένοι μου. Έχουν μια αλήθια, μια αμεσότητα, ταυτίζομαι μαζί τους. Θεωρώ πως η νοστιμότερη κουζίνα μαγειρεύεται στα σπίτια μας.
Ε) Στην εκπομπή σας προτιμάτε να αναδεικνύεται νεους chef ή πεπειραμένους και διάσημους;
Α) Στην ουσία η εκπομπή δεν αναδεικνύει κανέναν. Απλά παίρνουμε ιδέες και τις μεταφέρουμε στον κόσμο που μας βλέπει. Ο διάλογος γύρω από τη συνταγή, το φαγητό, δεν σταματά ποτέ. Και όλοι, διάσημοι και άσημοι έχουν να σου πουν κάτι νόστιμο, κάτι χρήσιμο.
Ε) Πώς ορίζεις την υψηλή γαστρονομία;
Α) Υψηλή γαστρονομία είναι η άριστη πρώτη ύλη. Ένας αχινός που μόλις βγήκε από τη θάλασσα, ένα αλάτι μαζεμένο από τα βράχια του Αιγαίου, μια ντομάτα από παλιό σπόρο χωρίς χημικά, ένα ζυμωτό ψωμί. Τελεία.
Ε) Ποιά είναι η γνώμη σου για τα show μαγειρικής;
Α) Τα λατρεύω αν και μερικές φορές διαφωνώ. Ό,τι κι αν είναι πάντως, προτιμώ την εικόνα του φαγητού, που βγάζει αισιοδοξία, χρώμα, γαλήνη, μυρωδιές, αφθονία, αγάπη από τις ειδήσεις και τα «παράθυρα». Διαφωνώ με τον τρόπο που διαχειρίζονται μια συνταγή τα πρωινάδικα, θεωρώ ότι ενίοτε δεν σέβονται τον μάγειρά τους και προτιμώ τα σόου μαγειρικής που αφήνουν κάτι χρήσιμο: ιδέες και λύσεις για όλους τους αγχωμένους μάγειρες των καιρών μας.
Comments
Post a Comment