Η φέτα είναι το πιο γνωστό τυρί στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μαλακό, λευκό, αλατισμένο τυρί που είναι πολύ θρεπτικό και αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου.
Στο πλαίσιο της μεσογειακής κουζίνας, το τυρί αυτό χρησιμοποιείται σε όλα τα είδη πιάτων που κυμαίνονται από ορεκτικά μέχρι επιδόρπια.
Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τυρί φέτα.
Τι είναι τυρί φέτα;
Το τυρί φέτα προέρχεται αρχικά από την Ελλάδα.
Πρόκειται για προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), που σημαίνει ότι μόνο τυρί που παρασκευάζεται σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας μπορεί να ονομαστεί «φέτα» (1).
Στις περιοχές αυτές, η φέτα παρασκευάζεται με γάλα από αιγοπρόβατα που εκτρέφονται σε τοπικό χόρτο. Αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον είναι αυτό που δίνει στο τυρί τα μοναδικά χαρακτηριστικά του.
Η γεύση της φέτας είναι πικάντικη και απότομη όταν γίνεται με πρόβειο γάλα, αλλά πιο ήπια όταν συνδυάζεται με γάλα κατσίκας.
Η φέτα παράγεται σε μπλοκ και είναι σταθερή στην αφή. Ωστόσο, μπορεί να καταρρεύσει όταν κοπεί και έχει κρεμώδη αίσθηση στο στόμα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Το τυρί Φέτα είναι ένα ελληνικό τυρί από πρόβειο και αίγειο γάλα. Έχει μια λαμπερή, έντονη γεύση και μια κρεμώδη υφή στο στόμα.
Πώς γίνεται;
Η γνήσια ελληνική φέτα παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή από μίγμα αιγοπροβάτων.
Ωστόσο, το κατσικίσιο γάλα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του μείγματος (1).
Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού είναι συνήθως παστεριωμένο, αλλά μπορεί επίσης να είναι ωμά.
Αφού το γάλα παστεριωθεί, προστίθενται καλλιέργειες εκκίνησης γαλακτικού οξέος για τον διαχωρισμό του ορού γάλακτος από το τυρόπηγμα, το οποίο αποτελείται από την πρωτεϊνική καζεΐνη. Στη συνέχεια, προστίθεται πυτιά για να ρυθμίσετε την καζεΐνη.
Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το τυρόπηγμα διαμορφώνεται με αποστράγγιση του ορού γάλακτος και τοποθέτηση του τυροπήγματος σε καλούπια για 24 ώρες.
Μόλις το τυρόπηγμα είναι σταθερό, κόβεται σε κύβους, αλατίζεται και τοποθετείται σε ξύλινα βαρέλια ή μεταλλικά δοχεία για έως και τρεις ημέρες. Στη συνέχεια, τα τεμάχια τυριού τοποθετούνται σε αλατισμένο διάλυμα και ψύχονται για δύο μήνες.
Τέλος, όταν το τυρί είναι έτοιμο να διανεμηθεί στους καταναλωτές, συσκευάζεται σε αυτό το διάλυμα (που ονομάζεται άλμη) για να διατηρήσει τη φρεσκάδα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Το τυρί φέτα είναι τυρί που έχει μορφοποιηθεί σε κύβους. Αποθηκεύεται σε αλατισμένο νερό και ωριμάζει μόνο για δύο μήνες.
Το τυρί φέτα είναι συσκευασμένο με θρεπτικά συστατικά
Το τυρί φέτα φαίνεται να είναι μια υγιεινή επιλογή. Μια ουγγιά (28 γραμμάρια) παρέχει (2):
Θερμίδες: 74
Λίπος: 6 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
Οι υδατάνθρακες: 1,1 γραμμάρια
Ριβοφλαβίνη: 14% της ΕΑΚ
Ασβέστιο: 14% των ΕΑΚ
Νάτριο: 13% της ΕΑΚ
Φώσφορος: 9% της ΕΑΚ
Βιταμίνη Β12: 8% της ΕΑΚ
Σελήνιο: 6% της ΕΑΚ
Βιταμίνη Β6: 6% της ΕΑΚ
Ψευδάργυρος: 5% της ΕΑΚ
Έχει επίσης αξιοπρεπείς ποσότητες βιταμινών Α και Κ, φυλλικού οξέος, παντοθενικού οξέος, σιδήρου και μαγνησίου (2).
Επιπλέον, η φέτα είναι χαμηλότερη από το λίπος και τις θερμίδες από τα ηλικιωμένα τυριά όπως το τσένταρ ή το παρμεζάνα.
Μια ουγγιά (28 γραμμάρια) από τσένταρ ή παρμεζάνα περιέχει περισσότερες από 110 θερμίδες και 7 γραμμάρια λίπους, ενώ 1 ουγκιά φέτας έχει μόνο 74 θερμίδες και 6 γραμμάρια λίπους (2, 3, 4).
Επιπλέον, περιέχει περισσότερες βιταμίνες ασβεστίου και Β από άλλα τυριά όπως μοτσαρέλα, ρικότα, τυρί cottage ή κατσικίσιο τυρί (2, 5, 6, 7, 8).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Το τυρί φέτα είναι τυρί χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών Β, ασβεστίου και φωσφόρου.
Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών
Το τυρί φαίνεται να είναι η κύρια πηγή ασβεστίου στις δυτικές δίαιτες (9).
Το τυρί φέτα αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και πρωτεΐνης, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι προάγουν την υγεία των οστών (10).
Το ασβέστιο και η πρωτεΐνη συμβάλλουν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, ενώ ο φώσφορος είναι ένα σημαντικό συστατικό του οστού (9, 10, 11, 12).
Κάθε μερίδα της φέτας παρέχει σχεδόν διπλάσιο ασβέστιο από τον φώσφορο, ποσοστό που φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία των οστών (2, 13, 14).
Επιπλέον, το γάλα από πρόβατα και αίγες περιέχει περισσότερο ασβέστιο και φώσφορο από το αγελαδινό γάλα. Επομένως, η ενσωμάτωση τυριών όπως η φέτα στη διατροφή σας θα μπορούσε να σας βοηθήσει να επιτύχετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου (15, 16, 17).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι παρόντα σε φέτα σε ποσότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας των οστών.
Το τυρί φέτα είναι καλό για το έντερο
Τα προβιοτικά είναι ζωντανά, φιλικά βακτήρια που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας.
Η φέτα έχει αποδειχθεί ότι περιέχει το Lactobacillus plantarum, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 48% των βακτηρίων (18, 19, 20, 21).
Αυτά τα βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας του εντέρου, προστατεύοντας την εντερική οδό από βακτήρια που προκαλούν ασθένειες όπως τα E. coli και Salmonella (22).
Επιπλέον, φαίνεται να αυξάνουν την παραγωγή ενώσεων που αναστέλλουν την φλεγμονώδη απόκριση, παρέχοντας έτσι αντιφλεγμονώδη οφέλη (22, 23).
Τέλος, μελέτες με δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια και άλλα στελέχη ζύμης που βρίσκονται σε αυτό το τυρί μπορούν να αναπτυχθούν σε χαμηλό pH, επιβιώνοντας από ακραίες καταστάσεις στο έντερο, όπως το χολικό οξύ (18,22,24).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Το τυρί φέτα περιέχει φιλικά βακτήρια που έχουν αποδειχθεί ότι προάγουν την ανοσολογική και εντερική υγεία, εκτός από τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματά τους.
Περιέχει ωφέλιμα λιπαρά οξέα
Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) είναι ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα.
Έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη βελτίωση της σωματικής σύνθεσης, στη μείωση της μάζας λίπους και στην αύξηση της άλιπης σωματικής μάζας. Το CLA μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη και έχει δείξει αντικαρκινικές επιδράσεις (25, 26).
Τα τυριά που παρασκευάζονται με πρόβειο γάλα έχουν υψηλότερη συγκέντρωση CLA από τα τυριά που παρασκευάζονται με γάλα από αγελάδες ή αίγες. Στην πραγματικότητα, το τυρί φέτα περιέχει έως 1,9% CLA, το οποίο αντιπροσωπεύει το 0,8% της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά (27, 28).
Παρόλο που η περιεκτικότητά του σε CLA μειώνεται ενώ βρίσκεται υπό επεξεργασία και αποθηκεύεται, μια μελέτη έχει δείξει ότι η χρήση βακτηριακών καλλιεργειών στην παρασκευή του τυριού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση της συγκέντρωσης του CLA (1, 29).
Επομένως, η κατανάλωση φέτας μπορεί να συμβάλει στην πρόσληψη CLA και να σας προσφέρει όλα τα οφέλη που προσφέρει.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα έχει τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και την υψηλότερη κατανάλωση τυριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (28).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Το τυρί φέτα περιέχει καλές ποσότητες CLA, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τη σύνθεση του σώματος και να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη και του καρκίνου.
Πιθανά προβλήματα με τη φέτα
Το τυρί φέτα είναι μια καλή πηγή θρεπτικών ουσιών. Ωστόσο, λόγω του τρόπου που κατασκευάστηκε και των τύπων γάλακτος που χρησιμοποιήθηκαν, θα μπορούσε να έχει ορισμένα μειονεκτήματα.
Περιέχει μεγάλες ποσότητες νατρίου
Κατά τη διαδικασία παρασκευής τυριού προστίθεται αλάτι στο τυρόπηγμα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, το τυρί μπλοκ πρέπει να βυθιστεί σε άλμη μέχρι 7% αλάτι.
Το τελικό προϊόν είναι ένα τυρί με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Στην πραγματικότητα, το τυρί φέτα περιέχει 312 mg νατρίου σε μια δόση 1 ουγγιού (28 γραμμάρια), η οποία μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και 13% της ΕΑΚ σας (2).
Εάν είστε ευαίσθητοι στο αλάτι, ένας απλός τρόπος για να μειώσετε την περιεκτικότητα σε αλάτι αυτού του τυριού είναι να ξεπλύνετε το τυρί με νερό πριν το φάτε.
Περιέχει λακτόζη
Τα τυριά που δεν έχουν υποστεί βλάβη τείνουν να είναι υψηλότερα στη λακτόζη από τα ηλικιωμένα τυριά.
Δεδομένου ότι το τυρί φέτα είναι τυρί χωρίς άρωμα, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη από κάποια άλλα τυριά.
Τα άτομα που είναι αλλεργικά ή μη ανεκτικά στη λακτόζη θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν τυριά που δεν έχουν κολλήσει, συμπεριλαμβανομένης της φέτας.
Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν μη παστεριωμένη φέτα
Η Listeria monocytogenes είναι ένας τύπος βακτηρίων που βρίσκονται στο νερό και στο έδαφος και μπορούν να μολύνουν καλλιέργειες και ζώα (30).
Οι έγκυες γυναίκες συνήθως συμβουλεύονται να αποφεύγουν να καταναλώνουν ωμά λαχανικά και κρέατα, καθώς και μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, επειδή έχουν τη δυνατότητα να μολυνθούν με αυτά τα βακτηρίδια.
Τα τυριά που παρασκευάζονται με μη παστεριωμένο γάλα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μεταφέρουν τα βακτηρίδια από τα τυριά που παράγονται με παστεριωμένο γάλα. Ομοίως, τα νωπά τυριά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τα μεταφέρουν από τα ηλικιωμένα τυριά, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε υγρασία (30).
Επομένως, το τυρί φέτα που παρασκευάζεται με μη παστεριωμένο γάλα δεν συνιστάται για τις έγκυες γυναίκες.
Comments
Post a Comment