Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

«Φάρμα» αλατιού κάτω από ενεργό ηφαίστειο!

Κάποτε η λάβα σταμάτησε λίγο πριν τις αλυκές!

Photo Credit Ingo Ronner
Στο δήμο Φουενκαλιέντε (Fuencaliente), στο νησί Λα Πάλμα (La Palma), στις Καναρίους Νήσους, λειτουργούν από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι γραφικές αλυκές που έχουν φόντο το ηφαίστειο Τενεγκία (Teneguía).
Το αλάτι το οποίο βγαίνει εκεί, είναι από τα λίγα που παράγονται πλέον στα Κανάρια Νησιά. Αποτελείται από μια σειρά κομψά κατανεμημένων, επίπεδων «ταψιών» στα οποία πέφτει το νερό του ωκεανού, και μετά την εξάτμιση του από τον καυτό ήλιο αφήνει πίσω το αλάτι.
Photo Credit Bernhard Hecker
Αυτή η όμορφη «φάρμα» αλατιού ξεκίνησε από την οικογένεια Ερνάντεζ Βιγιάλμπα (Hernández Villalba), βρίσκεται βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού.
Η τοποθεσία επιλέχθηκε επίτηδες λόγω του σχετικά επίπεδου εδάφους, το οποίο δημιουργήθηκε εκεί από επαναλαμβανόμενες εκρήξεις του κοντινού ηφαιστείου.
Photo Credit Rufus46
Photo Credit Rufus46
Αυτό το επίπεδο οροπέδιο επέτρεψε στην οικογένεια να εγκαταστήσει τις αλυκές, χωρίς να χρειαστεί να κάνει πολλές αλλαγές στο περιβάλλον.
Αλλά το 1971, το ηφαίστειο ξέσπασε για άλλη μια φορά, καταστρέφοντας σχεδόν τα υπόλοιπα αλατοχώρια του νησιού, αλλά λέγεται ότι η λάβα σταμάτησε μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη «φάρμα» του Villalba.
Photo Credit Rufus46
Από τότε το αλάτι που παράγεται στο Fuencaliente ονομάζεται «Teneguía Sea Salt», καθώς προστέθηκε στον τίτλο και το όνομα του ηφαιστείου.
Από το 1994 οι αλυκές έχουν επεκταθεί, αφού θεωρήθηκε ότι είναι περιοχή επιστημονικού ενδιαφέροντος για την ύπαρξη οικοτόπων διαφόρων μικροοργανισμών, οι οποίοι με τη σειρά τους προσελκύουν διάφορα αποδημητικά πτηνά.
Photo Credit CoolCrab 
Μάλιστα, αποτελούν δημοφιλές τουριστικό μέρος, λόγω της μοναδικής και γραφικής εμφάνισής του. Οι πολύχρωμες «πισίνες» δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα αντίθεση μεταξύ του άσπρου αλατιού και των μαύρων βράχων από τη λάβα, δίπλα στη γαλάζια θάλασσα.
Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Comments