Ιστορία του κρασιού της
Η επωνυμία ΜΑLVASIA ήταν γεωγραφική και υποδήλωνε τη βυζαντινή πόλη της Μονεμβασιάς κατά τους Φράγκους οι οποίοι ονόμαζαν έτσι και τον οίνο της Μονεμβασιάς.
Οι αμπελώνες βρίσκονταν στη «Δωριέων Χώρα» την περιοχή της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς που αποτελούσε ευνοϊκότατο περιβάλλον για αμπελοκαλλιέργεια. Το γλυκύ παράλιο κλίμα σε συνδυασμό με την εδαφολογική διαμόρφωση αποτελούσαν τα εξαιρετικά εκείνα προσόντα που έδιναν τη μοναδική ποιότητα του οίνου MALVASIA.
Εκεί λοιπόν παραγόταν ο MALVASIA πριν τον 13ο αιώνα που οι ντόπιοι έμποροι φόρτωναν στα καράβια από το λιμάνι της Μονεμβασιάς. Στα βυζαντινά χρόνια η οικονομία στις πόλεις κάστρα όπως η Μονεμβασιά βασιζόταν στο εμπόριο. Οι πόλεις αυτές μετά τον 14ο αιώνα αποκτούν σημαντικά προνόμια και κάνουν ελεύθερα αγοραπωλησίες σε όλα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.
Σ’ αυτά οι Μονεμβασιώτες έμποροι εμπορεύονταν το κρασί της Μονεμβασιάς τον ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΟ ή ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΩΤΗ ή ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ που οι Βενετοί και Γενουάτες έμποροι πωλούσαν με το όνομα MALVASIA.
Πέντε ολόκληρους αιώνες κράτησε η κυριαρχία του ελληνικού Μονεμβασία-MALVASIA στις ξένες αγορές της Ανατολής και της Δύσης. Άρχισε να παράγεται πριν τον 13ο αιώνα στη βυζαντινή Μονεμβασιά και συνεχίστηκε στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα. Κανένα άλλο κρασί δεν απόχτησε τόση φήμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση και κανένα όνομα κρασιού από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία.
Το οινεμπόριο της εποχής εκείνης με τον οίνο MALVASIA ήταν τεράστιο και αποδεικνύεται από διασωθείσες εμπορικές πράξεις της εποχής. Ήταν λοιπόν ο ΜALVASIA ένας βυζαντινός οίνος με γεωγραφική επωνυμία καταγωγής. Η επωνυμία αυτή θεωρείται μια ιστορική ονομασία προελεύσεως.
Αργότερα η κατάληψη της Μονεμβασιάς από τους Τούρκους είχε σαν συνέπεια να καταστραφούν οι αμπελώνες και να εκλείψει ο οίνος MALVASIA. Στην Ευρώπη όμως χρησιμοποίησαν το όνομά του για διάφορες ποικιλίες αμπέλου που υπάρχουν και σήμερα όπως και ανάλογοι οίνοι.
Η Οινοποιητική Μονεμβασίας λειτούργησε σαν βάση υποδοχής στα πλαίσια του ΠΑΒΕ (Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος) μαζί με τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την εταιρεία VITRO(Εταιρεία Παραγωγής φυτοπολλαπλασιαστικού υλικού) και το ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ιδρυμα Γεωργικών Ερευνών) κατέγραψαν 14 ποκιλίες αμπέλου που συναντώνται στην περιοχή και που κάποιες από αυτές πολύ πιθανόν μετείχαν στην παραγωγή του οίνου MALVASIA.
Η Οινοποιητική Μονεμβασίας με επιμονή και συνέπεια συνόδευσε μαχητικά μια περιπετειώδη μαραθώνια διαδρομή 12 ετών μελέτης των χαρακτηριστικών των τοπικών ποικιλιών, δημιουργία πειραματικών αμπελώνων, διεξαγωγή διεθνών επιστημονικών συμποσίων με θέμα τον Μονεμβάσιο-Malvasia οίνο, πειραματικών οινοποιήσεων με το Ινστιτούτο Οίνου, επιτέλους με ημερομηνία 23 Ιουλίου 2010 (ημέρα που εορτάζεται η επέτειος της απελευθέρωσης της Μονεμβασιάς!) εκδόθηκε το φύλλο 1125 της εφημερίδας της κυβέρνησης όπου αναγνωρίζονται οίνοι Μονεμβασία-Malvasia ως προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως για οίνο λευκό γλυκό από λιαστά σταφύλια και οίνο λικέρ από λιαστά σταφύλια.
Η ζώνη παραγωγής του Π.Ο.Π. Μονεμβασία - Malvasia (Monemvasia - Malvasia) εκτείνεται στην κτηματική περιφέρεια των πρώην Δήμων Μονεμβασίας, Ασωπού, Βοιών και Μολάων του νομού Λακωνίας. Οι λευκός οίνοι ΠΟΠ Μονεμβασία - Malvasia παράγονται από σταφύλια της ποικιλίας Μονεμβασιά τουλάχιστον 51% και ένα κυμαινόμενο ποσοστό των ποικιλιών Ασύρτικο, Κυδωνίτσα και Ασπρούδες. Aπ’ αυτές τις έρευνες και τους πειραματικούς αμπελώνες η ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ έχοντας την πρώτη ύλη (σταφύλια) και παρήγαγε πειραματικά λιαστό γλυκό κρασί Malvasia με εξαιρετικά απoτελέσματα.
O οίνος Π.Ο.Π. Μονεμβασία – Malvasia 2010 της Οινοποιητικής Μονεμβασίας εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά το 2013 ύστερα από 2 ετή παλαίωση.
Μονεμβασία - Μalvasia 2010/2012
Οίνος Λευκός Επιδόρπιος από Λιαστά σταφύλια
Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Μονεμβασία-Malvasia
Ποικιλίες: Kυδωνίτσα, Aσύρτικo, Mονεμβασιά, Aσπρούδες
Οινοποίηση: Τα σταφύλια αποξηραίνονται στον ήλιο για 10-12 ημέρες. Ελεγχόμενη ζύμωση που σταματά φυσικά προκαλώντας υπολειμματική περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλκοόλη 13% vol. Παλαίωση για 24 μήνες σε παλαιά δρύινα βαρέλια.
Περιγραφή: Ένα γοητευτικό κρασί με πορτοκαλί και χρυσαφένιες αποχρώσεις, που με την πάροδο του χρόνου καταλήγουν σε κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις από κεχριμπάρι. Έντονο άρωμα, περίπλοκη γεύση και νότες εξωτικών μπαχαρικών. Πλούσιο στρογγυλό και βελούδινο σώμα. Γλυκιά γεύση από μέλι, σταφίδες και αποξηραμένα φρούτα, που εξισορροπούν με γοητεία την οξύτητα αυτού του εξαιρετικού κρασιού των τεσσάρων ποικιλιών. Η επίγευση είναι πολύ ευχάριστη και μακράς διαρκής σαν την συναρπαστική ιστορία της Μονεμβασιάς! (9829 μπουκάλια 375ml Μονεμβασιά - Malvasia 2010 εμφιαλωμένα για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια προσπάθειας)
Κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος: 7 - 9 οC
Αρμονία: Γλυκά με κακάο και σοκολάτα, πικάντικα διακριτικά τυριά, αποξηραμένα φρούτα, γλυκά με σιρόπι, καραμέλα κρέμας, ξηροί καρποί και γλυκά με μέλι (όπως οι παραδοσιακοί μας "σαμουσάδες" και "δίπλες"). Συνδυάζεται επίσης με πούρα.
Αλκοολικός Τίτλος: 13,5% vol
Πηγή : malvasiawines.gr
Comments
Post a Comment