Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Υδρόμελι : Το νέκταρ των θεών



Η οικογενειακή επιχείρηση των Π. Σωτήραλη και Σ. Γαλεζόγιαννη στη Μονεμβάσια (εκτός από βιολογικό ελαιόλαδο και μέλι) κατέχει και αξιοποιεί σπάνια συνταγή για μελιτόκρασο.

Η οικογενειακή επιχείρηση των Π. Σωτήραλη και Σ. Γαλεζόγιαννη στη Μονεμβάσια (εκτός από βιολογικό ελαιόλαδο και μέλι) κατέχει και αξιοποιεί σπάνια συνταγή για μελιτόκρασο.

Τι είναι το Υδρόμελι:


Παραδοσιακό ποτό που έφτιαχναν οι Βατικιώτες μελισσοκόμοι πριν από πάρα πολλά χρόνια από νερό και μέλι. Μάλιστα, η κ. Γαλεζόγιαννη μάς είπε ότι η συνταγή ανήκε σε γέρο βοσκό, ο οποίος όταν διέμενε στο βουνό πρόσφερε το ποτό στους περαστικούς για να ενισχύει τις αντοχές τους. Στη συνέχεια η συνταγή του Μελιτόκρασου δόθηκε στη μητέρα του κ. Σωτήραλη, ο οποίος αποφάσισε να το παράξει.


Η ιστορία του Μελιτόκρασου, πάντως, ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν, καθώς η πρώτη αναφορά για το ποτό γίνεται από τον Όμηρο, ως το Νέκταρ, το ποτό των θεών του Ολύμπου. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για ένα ποτό από νερό και μέλι, όπως ακριβώς το Μελιτόκρασο. Επίσης, η μυθολογία αναφέρει πως το προσέφεραν στους νεόνυμφους για να έχουν καλό ταξίδι του μέλιτος, από όπου και πήρε την ονομασία του. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αρχαίο Έλληνα προ-Ιπποκρατικό γιατρό Ηρόδικο το ποτό αυτό είχε φαρμακευτικές ιδιότητες.





Στην περιοχή των Βατίκων του δήμου Μονεμβασιάς βρίσκονται οι ελαιώνες του κ. Παρασκευά Σωτήραλη και της συζύγου του κ. Σταυρούλα Γαλεζόγιαννη, η οποία παράγει το μελιτόκρασο.


Το μελιτόκρασο είναι ένα αποκλειστικά δικό τους προϊόν από νερό και μέλι, που αντίστοιχό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Μάλιστα στον κ. Σωτήραλη έχει δοθεί το Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ). Το δίπλωμα αυτό αποτελεί έναν τίτλο προστασίας με ισχύ 20 χρόνων, που χορηγείται στο δικαιούχο για νέα επινοήματα, με εφευρετική δραστηριότητα και επιδεκτικά βιομηχανικής παραγωγής.

Comments