Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Κουραμπιέδες!


Λίγα λόγια για το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων!



Ο κουραμπιές είναι ένα χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, όπως το μελομακάρονο, και που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του προέρχεται από το τουρκικό Kurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη.

Το 1912 κουραμπιές ήταν ο στρατιώτης στα μετόπισθεν, δεν έπαιρνε μέρος στη μάχη. Έτσι κουραμπιές αποκαλείται ειρωνικά ο άκαπνος, ο ανεκπαίδευτος αλλά και ο δειλός στρατιώτης.

Στον 1 παγκόσμιο πόλεμο  οι «σοκολατένιοι στρατιώτες» (γνωστή και ως όπερα), βουτυρόπαιδα, αυτοί που δεν τα κατάφερναν.




Συνταγή: 

Υλικά

Για 4 κιλά κουραμπιέδες

4 ποτήρια βούτυρο γάλακτος κατά προτίμηση ανάμεικτο πρόβειο και γίδινο ή 2 ποτήρια του νερού καλής ποιότητας βιολογικό ελαιόλαδο
2 κρόκοι αυγών
12 κουταλιές ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
1 ποτήρι του κρασιού νερό με διαλυμμένο μέσα 1 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
½ ποτήρι του κρασιού κονιάκ
2 πακέτα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
800 γραμμάρια αμύγδαλα όπως προτιμάτε ή ξεφλουδισμένα ή με τη φλούδα τους
2-2 ½ κιλά ζάχαρη άχνη



Εκτέλεση

Λαχταριστοί κουραμπιέδες είτε με βούτυρο είτε με ελαιόλαδο...
Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει μια πολύ αφράτη και άσπρη κρέμα.(για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να χτυπάμε για 20 με 30 λεπτά).
Προσθέτουμε την αμμωνία και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ ώστε να είναι μέτρια και ρίχνουμε σταδιακά και σιγά- σιγά το 1 κιλό αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.


Τέλος, ρίχνουμε τα αμύγδαλα ( τα οποία τα έχουμε ψήσε για 5 λεπτά σε μέτριο φούρνο και τα έχουμε χοντροκόψει στο μούλτι) συνεχίζοντας το χτύπημα.
Σταματάμε το χτύπημα.
Ελέγχουμε αν έχει σχηματιστεί μια κολλώδης μαλακή ζύμη που να πλάθεται, εάν όχι, προσθέτουμε σιγά- σιγά επιπλέον αλεύρι μέχρι να γίνει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και στρώνουμε με λαδόκολλα τα ταψιά του φούρνου.
Κόβουμε με τα χέρια μας ποσότητα ζύμης και πλάθουμε τους κουραμπιέδες δίνοντάς τους το σχήμα που θέλουμε είτε στρογγυλούς είτε μισοφέγγαρα.


Μπορούμε επίσης να τους δώσουμε σχήμα χρησιμοποιώντας κουπ πατ με χριστουγεννιάτικα σχέδια.
Μεταφέρουμε τους κουραμπιέδες και τους μοιράζουμε σε τέσσερις λαμαρίνες -ταψιά φούρνου.
Βάζουμε τους κουραμπιέδες να ψηθούν στον προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά.
Αφού βγάλουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο, τους αφήνουμε να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν, τους πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.









Comments