Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Μελομακαρονά!


Μύρισε Χριστούγεννα στο σπιτικό μας! Με αρώματα κανέλας, πορτοκάλι και γαρύφαλλο συνθέτουν τα αφράτα και σιροπιαστά μελομακάρονα μας!



Απόγευμα Σαββάτου κανονίζουμε με την αδερφή μου να φτιάξουμε αυτή τη χρονιά σπιτικά μελομακάρονα μαζί! Γιατί χωρίς παρέα δεν καταλαβαίνεις γιορτές!

Ξεκινάμε όπως πάντα με γέλια και πειράγματα να μπούμε στην κουζίνα, εκεί μας περίμεναν τα υλικά έτοιμα σαν στρατιωτικά να θυσιαστούν για το καλό των Χριστουγέννων!! 

Συνεχίζουμε κάνοντας την προετοιμασία ευτυχώς χωρίς απρόοπτα! Το αποτέλεσμα θα το δείτε πολύ σύντομα και είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει! 

Καλές γιορτές σε όλους! 


Συνταγή : 

Υλικά

Για 8-10 άτομα

Για τα μελομακάρονα
3,5 φλυτζάνια τσαγιού καλαμποκέλαιο
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουταλιά του γλυκού σόδα
2 κουταλιές του γλυκού αμμωνία
1 κουταλιά κοφτή της σούπας κανέλα
1 κουταλιά κοφτή της σούπας γαρύφαλλο
1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
8 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι
4 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
4 φλυτζάνια τσαγιού νερό
2 φλυτζάνια τσαγιού μέλι



Εκτέλεση

Για τα μελομακάρονα
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, το κονιάκ, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπάμε με το χέρι καλά.
Ρίχνουμε την αμμωνία στο χυμό του πορτοκαλιού, πάνω από τη λεκάνη γιατί αφρίζει, ώστε ο αφρός να πέσει μέσα στα υπόλοιπα υλικά.

Προσθέτουμε τη σόδα, το σιμιγδάλι και το αλεύρι ανακατεύοντας καλά να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μπαλίτσες πλατιές και τα απλώνουμε σε ταψί λαδωμένο.
Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι στην επιφάνεια τους λίγο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς στο κάτω ράφι για 30 λεπτά περίπου.

Για το σιρόπι
Όταν κρυώσουν τα σιροπιάζουμε σε χλιαρό σιρόπι.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά και αφού πάρει βράση ρίχνουμε το μέλι.
Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.




Η αδερφή μου Σοφία ζυμώνει και εγω φωτογραφίζω...









Comments