Ίσως ένα από τα αγαπημένα γλυκά της οικογένειας μου... Είναι η πορτοκαλόπιτα! Κάθε φορά με ίδιο ή διαφορετικό τρόπο βγαίνει ζουμερή και σιροπιαστή τόσο για να σε γλυκάνει αλλά όχι για να λιγώνει... Αξίζει να τη δοκιμάσετε έστω και μια φορά!!
Το μυστικό θα σας το αποκαλύψω στη συνέχεια...
Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γραμμάρια)
200 γραμμάρια γιαούρτι 2 % λιπαρά
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 πορτοκάλια ολόκληρα
200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
600 ml νερό
800 γραμμάρια ζάχαρη
2-3 ξυλάκια κανέλας
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
Φλούδες από μισό πορτοκάλι
1 κουταλιά του γλυκού χυμό λεμόνι
150 γραμμάρια μέλι
Εκτέλεση
Αρχικά ψιλοκόβετε με τα χέρια σας τα φύλλα και τα ρίχνετε σε ένα μεγάλο ταψί. Ανακατεύετε καλά τα φύλλα μεταξύ τους μέχρι να αφρατέψουν. Ψήνετε τα φύλλα στους 180 βαθμούς στο κέντρο του φούρνου για 15 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν πολύ καλά και σκληρύνουν.
Αν έχετε φούρνο μικροκυμάτων τότε θα βάλετε τα δυο πορτοκάλια να ζεσταθούν για 8 - 12 λεπτά μέχρι να "βράσουν". Διαφορετικά τα βράζετε για 2 ώρες σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία.
Τρίβουμε τα υπόλοιπα πορτοκάλια στο τρίφτη στη λεπτή επιφάνεια. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το λιωμένο βούτυρο με το γιαούρτι, τα αυγά και τα χτυπάμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε και το μπέϊκιν πάουντερ.
Αφού έχουμε ετοιμάσει τα πορτοκάλια δηλαδή έχουν βράσει, τα κόβουμε στη μέση και τα βάζουμε σε ένα μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει πολτός.
Τέλος προσθέτουμε στην κρέμα και το μείγμα από τα πορτοκάλια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
Ρίχνουμε πάνω από τα τραγανά φύλλα την κρέμα που ετοιμάσαμε και το ανακατεύουμε καλά.
Τέλος ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Για το σιρόπι
Βράζουμε το νερό με τα ξυλάκια κανέλας, το πορτοκάλι κομμένο στη μέση με τις φλούδες μέχρι να πάρει χρώμα και άρωμα το νερό.
Βγάζουμε την κανέλα.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού για να μη ζαχαρώσει το σιρόπι μας.
Μόλις αρχίζει να βράζει το αφήνουμε 5 λεπτά ακόμα.
Ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι, αφού έχει κρυώσει η πορτοκαλόπιτα μας.
Όπως καταλάβατε... Το μυστικό βρίσκεται στο ψήσιμο των φύλλων και στο σιρόπι... Γ΄αυτό διαφέρει από τις υπόλοιπες πορτοκαλόπιτες!
Αρθρογραφία και Φωτογραφία : Εύα Φιλιπποπούλου
Comments
Post a Comment