Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Μπισκότα ανεμόμυλοι από σπίτι!


 Απόγευμα Κυριακής πίνουμε τον αγαπήμενο μας καφέ και φτιάχνουμε απίθανα γλυκά με σφολιάτα και μαρμελάδα κεράσι...

Είναι τα διάσημα μπισκότα joulutorttu Σουηδικής καταγωγής που μοιάζουν με αστέρι ή ανεμόμυλο! Το συγκεκριμένο γλύκισμα το φτιάχνουν τα Χριστούγεννα γ΄αυτό έχει πάρει και το όνομά του από το "jultårta" που σημαίνει Χριστουγεννιάτικη τάρτα" και το "αστέρι" που στα Σουηδικά σημαίνει "tähtitorttu". Όποτε το όνομα τους όσο περίεργο και να ηχεί στα αυτιά μας... Είναι κάτι λογικό και πολύ γευστικό!

Εμείς πάλι τα φωνάζουμε ανεμόμυλους! 




Υλικά

Για 8 -10 "ανεμόμυλους"

    2 φύλλα σφολιάτας
    125 γραμμάρια γέμιση με κεράσια σε κονσέρβα 
    1 αυγό
    Καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση

Ανοίγουμε στο πάγκο τη ζύμη της σφολιάτας και με ένα μαχαίρι κάνουμε δύο κάθετες τομές στην μικρή πλευρά και τρεις στην μεγάλη, έτσι ώστε να την χωρίσουμε σε 9 τετράγωνα κομμάτια το καθένα. Σε κάθε τετράγωνο χαράζουμε από 4 γραμμές ξεκινώντας από τις γωνίες με κατεύθυνση προς το κέντρο του τετραγώνου.

 Στη συνέχεια βάζουμε από  1 κ.γ. μαρμελάδα στο κέντρο της ζύμης.
Μεταμορφώνουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε «ανεμόμυλο» φέρνοντας τις 4 από τις 8 άκρες προς το κέντρο, πιέζοντας ελαφρά για να κολλήσουν, αφού βρέξουμε τη ζύμη ελαφρά στο σημείο της ένωσης.

Μεταφέρουμε τους ανεμόμυλους σε ταψάκι, καλυμμένο με λαδόκολλα και αφήνουμε χώρο ανάμεσα τους γιατί θα φουσκώσουν.

Αλείφουμε τους ανεμόμυλους με το αβγό χτυπημένο με ελάχιστο νερό, τους πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 18- 20 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Τους ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε με μια κούπα ζεστό καφέ!





English

 Finnish Christmas joulutorttu

 Pastry:

500g unsalted butter cubed, at room temperature
500g light ricotta
500g plain flour

Mix butter and flour together with fingers to form a crumby consistency.  Add ricotta and mix until it all comes together to form dough.  Roll into a ball then flatten into a disc shape and wrap in cling wrap, place in the fridge for 30 minutes.

Filling:

300g pitted prunes
4 tbs sugar
Water – just enough to cover the prunes in a medium sized saucepan

Jam:

Soak prunes for 2 hours, rinse, then place into a saucepan. Add water and sugar to the pan. Bring to the boil then reduce heat and simmer until the prunes have completely softened (about 15-20 minutes). Stir every so often to ensure they do not stick to the pan. Once the prunes are soft and most of the water has been absorbed remove from the heat. If you want a smooth texture you can puree the jam, however I mash mine with a fork as I prefer a chunkier texture.

Method:

Divide pastry dough into 3 portions. Roll the first portion out, fold into three (like an envelope) and roll out again into a square shape about 0.5 – 1cm thick. If you roll it too thin the tortut are a bit difficult to handle between the board and the baking tray so lean more towards thicker than thinner.  Use flour sparingly to ensure the pastry dough does not stick to the board. I also found if I sprinkled a bit of flour over the dough after the first roll-out it makes the dough easier to handle.
Cut the pastry into squares about 8x8cm in size (or use a square cutter).  Make diagonal cuts in each corner of every square about halfway to the centre, leaving the middle of the square uncut for the jam. Place a teaspoon of jam into the centre of each square.










Comments