Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Βήμα - Βήμα : Πατατόπιτα με ζαμπόν και τυρί

´Ηρθε η ώρα για μια εύκολη συνταγή για γνήσια πατατόπιτα στο φούρνο... Με ζαμπόν, τυρί και μυρωδικά που κάνει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους να παραμιλούν!





Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
  • 5 μέτριες πατάτες βρασμένες
  • 75γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 150γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • 250γρ. κασέρι τριμμένο
  • 200γρ. φέτα
  • 2 αυγά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο για το ταψί και την πίτα

Διαδικασία

Πρώτα ετοιμάζετε η γέμιση: Βράζετε τις πατάτες για 25 λεπτά.  Ρίχνετε σχεδόν ταυτόχρονα τη φέτα, το κασέρι και το ζαμπόν. Ανακατεύετε και προσθέτετε αρκετό μοσχοκάρυδο και τριμμένο πιπέρι. Τέλος βάζετε τα 2 αυγά. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι αν είναι απαραίτητο.

Λαδώνετε το ταψί σας και χωρίζετε τα φύλλα στη μέση. Απλώνετε το πρώτο φύλλο και με ένα πινέλο το αλείφετε με ελαιόλαδο. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα μισά φύλλα, αφήνοντάς τα να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζετε τη γέμιση μέσα στο ταψί και την ισιώνετε με σπάτουλα.

Φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση λαδώνοντάς τις άκρες και μετά στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα. Τέλος συγυρίζετε τα φύλλα γύρω γύρω στο ταψί ραντίζετε την πίτα με λίγο νερό και με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζετε την πίτα σε κομμάτια προσπαθώντας να μην φτάσετε μέχρι τον πάτο του ταψιού.

Ψήνετε την πατατόπιτα στον φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου και μέχρι να ροδοκοκκινίσει πάνω κάτω. Τη βγάζετε και τη σερβίρετε ζεστή κόβοντας σε κομμάτια.

Comments