Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Τζουμέρκα: 6 γευστικές διευθήνσεις

Μακριά από τους κανόνες της τουριστικής ανάπτυξης, σ' ένα από τα πιο ανόθευτα κομμάτια της ελληνικής υπαίθρου, τα ορεινά χωριά που μοιράζονται μεταξύ των νομών Άρτας και Ιωαννίνων φτιάχνουν τη δική τους ιστορία. Ακολουθούν 5+1 γευστικές στάσεις που αξίζει να κάνετε στα Τζουμερκοχώρια. Για αυθεντική ηπειρώτικη κουζίνα και τσίπουρα που ζεσταίνουν την καρδιά.


Άκανθος 
 
Στο ρετρό μπακάλικο-καφενείο-ταβερνάκι του Ναπολέοντα Ζάγκλη θα δοκιμάσετε αυθεντική ηπειρώτικη κουζίνα. Χοιρινό πρασοσέλινο, παραδοσιακές πίτες, μοσχαράκι με μανιτάρια και τρυφερό κουνέλι είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ του. Καλαρρύτες, τηλ.: 26590 61518, από €12 το άτομο (κεντρική φωτό).



Το Συρράκο
Στη κάτω σάλα του Παλιού Σχολείου, η Χρυσάνθη και ο Γιώργος σερβίρουν φαγητό-κι όχι μόνο για τους θαμώνες του ξενώνα. Χορτάσαμε με σουβλιστό αρνάκι, κρεατόπιτα, κοκορέτσι και μασόντρα (χορτόπιτα με χυλό από καλαμποκίσιο αλεύρι). Και για το τέλος, γλυκό του κουταλιού με στραγγιστό γιαούρτι.Συρράκο, τηλ.: 26510 53410, www.syrrakohotel.gr, από €12 το άτομο.



Ο Σταυραετός 
 
Εδώ και δεκαετίες σερβίρει παραδοσιακή κουζίνα στην όμορφη σάλα του με περίτεχνα διακοσμημένα ξύλινα ταβάνια, πέτρινο σκαλιστό τζάκι, φωτογραφίες και αντικείμενα απ’ το παλιό Συρράκο. Θα απολαύσετε τις περίφημες πίτες (τυρόπιτα, χορτόπιτα, ζυμαρόπιτα και κολοκυθόπιτα, κρεατόπιτα και μακαρονόπιτα) αλλά και αρνάκι στη γάστρα, γίδα βραστή, χοιρινό με σέλινο και προβατίνα στα κάρβουνα. Φινάλε με γλυκά του κουταλιού δικής τους παραγωγής. Συρράκο, τηλ.: 26510 53296, από €12 το άτομο.



Ταβέρνα Γαλάνη 
 
Παραδοσιακά πιάτα φτιαγμένα με μεράκι και ντόπια υλικά από την κυρία Σωτηρία. Δοκιμάστε ζυγούρι κεμπάπ, κοκορέτσι, αρνάκι γάστρας, γίδα βραστή και ηπειρώτικες πίτες. Στα ποτήρια τσίπουρο παραγωγής τους και γλυκόπιοτο ροζέ. Συρράκο, από €12 το άτομο.

Ο Μπούτζας
Αν ρωτήσεις στα Πράμαντα πού να φας καλό κρέας, όλοι θα σου υποδείξουν τη χασαποταβέρνα "Ο Μπούτζας". Με παράδοση από το 1937, η τρίτη γενιά της οικογένειας συνεχίζει ακάθεκτη και σας προσφέρει τα καλύτερα κρέατα κατευθείαν απ’το κρεοπωλείο της. Αξίζει οπωσδήποτε η στάση για να δοκιμάστε πεντανόστιμα κρέατα της ώρας, προβατίνα στα κάρβουνα, γίδα βραστή, αρνί σούβλας και γάστρας, κόκορα κρασάτο και ψητά λουκάνικα δικής τους παραγωγής. Καλό κρασί και τσίπουρο και όμορφη θέα στις γύρω κορυφές. Πράμαντα, τηλ.: 2659061235, από €12 το άτομο.



Ταβέρνα του Παππά
Στην πλατεία των απομονωμένων Μελισσουργών θα ξορκίσετε το κρύο με ντόπιο τσίπουρο, παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες και νόστιμα μαγειρευτά όπως ριγανάτο κατσαρόλας. Μελισσουργοί, τηλ.: 2659061114, από €12 το άτομο.

Comments