Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Τηγανιτές αγκινάρες

 
Η εποχή της αγκινάρας ξεκινά και εμείς σας δίνουμε μια απλή και παραδοσιακή συνταγή για να απολαύσετε το νόστιμο αυτό λαχανικό. Αγκινάρες τηγανητές με κουρκούτι. Φτιάξτε πολλές γιατί θα φαγωθούν!

Υλικά
(για 4 άτομα)

6 μέτριες τρυφερές αγκινάρες
χυμό & ξύσμα από 1 λεμόνι
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 κρόκους αυγών
1/4 φλιτζανιού σόδα αναψυκτικό
1/4 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα σκληρά εξωτερικά φύλλα και κόβουμε οριζόντια και πετάμε τις σκληρές κορυφές. Αφήνουμε λίγο από το κοτσάνι και αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι το εξωτερικό του μέρος. Κόβουμε κατά μήκος την κάθε αγκινάρα στα δύο και αφαιρούμε καλά το εσωτερικό χνούδι. Κόβουμε το κάθε μισό σε 2-3 κομμάτια και τα ρίχνουμε σε μπολ με νερό και το χυμό λεμονιού.
2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τo μπέικιν πάουντερ, τους κρόκους, αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα από το λεμόνι και τον μαϊντανό. Χτυπάμε καλά με το σύρμα και προσθέτουμε λίγη σόδα, όση χρειάζεται ώστε το μείγμα να μετατραπεί σε χυλό, όχι πολύ αραιό αλλά ούτε πολύ σφιχτό.
3. Βγάζουμε τις αγκινάρες από το νερό και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βουτάμε τα κομμάτια από τις αγκινάρες μέσα στον χυλό που ετοιμάσαμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό αραβοσιτέλαιο για 3-4 λεπτά από κάθε μεριά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα.

Comments