Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Γεμιστά καλαμάρια με ρύζι και μυρωδικά


Τα αγαπημένα καλαμαράκια γεμίζονται με ρύζι και αρωματικά και φτιάχνουν ένα πεντανόστιμο παραδοσιακό πιάτο, κατάλληλο για νηστεία και όχι μόνο.

Υλικά

(για 4 άτομα)

4 μεγάλα καλαμάρια
1 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μέτριο κρεμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
1/3 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
1/3 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο (για τη σάλτσα)
1/3 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 φλιτζάνι φρέσκια ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη
2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση
1. Πλένουμε καλά τα καλαμάρια, αφαιρούμε το εσωτερικό τους και κόβουμε σε κομματάκια τα πλοκάμια τους.
2. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
3. Προσθέτουμε τα πλοκάμια από τα καλαμάρια και συνεχίζουμε να ροδίζουμε για 4-5 λεπτά ακόμη. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και τον άνηθο. Σβήνουμε με το κρασί.
4. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό, το ρύζι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι το ρύζι να μισοβράσει και να έχει πιεί τα υγρά του.
5. Με το μείγμα ρυζιού γεμίζουμε μέχρι τη μέση τα καλαμάρια και τα κλείνουμε με δύο οδοντογλυφίδες. Τοποθετούμε τα καλαμάρια σε μικρό ταψί, προσθέτοντας ½ φλιτζάνι νερό, την ντομάτα και το ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  για 20 περίπου λεπτά.

Comments