Έχει βραβευτεί με 7 αστέρια Michelin, ενώ η συμμετοχή του σε τηλεοπτικά
σόου και η παρουσίαση εκπομπών όπως τα «Hell's Kitchen» και «The F Word»
τον έκαναν διάσημο σε κάθε γωνιά της γης. Η γαστρονομική αυτοκρατορία
του περιλαμβάνει 25 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να
επεκτείνεται. Πιο πρόσφατα ανοίγματα, το Heddon Street Kitchen στο
Λονδίνο και το Bread Street Kitchen & Bar στο Χονγκ Κονγκ.
Στη
συνέντευξη που ακολουθεί, ο εκρηκτικός σεφ μιλά για την παρεξηγημένη
αγγλική κουζίνα, τα πρότυπά του και τις ένοχες απολαύσεις του.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας αγγλικό φαγητό; Το fish & chips είναι ασυναγώνιστο. Μου αρέσει να προσθέτω βότκα στο μείγμα για τραγανή, απολαυστική κρούστα.
Είναι η αγγλική κουζίνα παρεξηγημένη;
Νομίζω ότι πολύς κόσμος εξακολουθεί να θεωρεί τη βρετανική κουζίνα
άνοστη και κάπως βαρετή. Έχουμε στη διάθεσή μας εξαιρετικές πρώτες ύλες,
όπως το φανταστικό βοδινό ή χοιρινό κρέας. Αν γίνεται σωστά και με
μεράκι, η αγγλική κουζίνα είναι το ίδιο καλή, αν όχι καλύτερη, με
οποιαδήποτε άλλη.
Έχετε κάποια ένοχη απόλαυση στο φαγητό;
Τα jaffa cakes (τα αγγλικά μπισκότα με γέμιση μαρμελάδα πορτοκάλι και
επικάλυψη μαύρης σοκολάτας) και γενικά τα γλυκά. Δεν τα χορταίνω!
Για ποιον επώνυμο θα θέλατε να μαγειρέψετε και τι θα του φτιάχνατε; Θα ήθελα πολύ να μαγειρέψω για τον Ομπάμα. Θα έφτιαχνα κάτι απλό και κομψό, όπως λιγκουίνι με καβούρι.
Ποιο θα θέλατε να είναι το τελευταίο σας γεύμα; Το λαβράκι είναι ο βασιλιάς των ψαριών και γι' αυτό θα επέλεγα ένα
ωραιότατο φιλέτο στο τηγάνι με μια ελαφριά σάλτσα λάπαθου. Ή ψητό,
σερβιρισμένο με αγκινάρες και crème fraîche.
Έχετε κάποιο πρότυπο;
Έχω συναντήσει τόσα πολλά άτομα στην πορεία μου τα οποία με ενέπνευσαν
που θα ήταν αδύνατο να ξεχωρίσω ένα. Από τη γυναίκα μου, την Tana, και
τη μητέρα μου μέχρι μερικούς σπουδαίους σεφ, όπως ο Joel Robuchon και ο
Guy Savoy.
Ποια νομίζετε ότι είναι η επιρροή σας στη βρετανική κουζίνα;
Θέλω να πιστεύω ότι έκανα λίγους περισσότερους Βρετανούς να μπουν στις
κουζίνες τους. Ελπίζω ότι έπεισα μερικούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα
έτοιμα γεύματα και να δοκιμάσουν τη μαγειρική στο σπίτι.
Τι δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος για εσάς που θα θέλατε να γνωρίζει;
Ότι είμαι διαφορετικός άνθρωπος μόλις φεύγω από την κουζίνα μου.
Πιστεύω ότι πολύς κόσμος νομίζει ότι το άτομο που βλέπει στην κουζίνα εν
ώρα εργασίας είναι το ίδιο άτομο εκτός κουζίνας- κάτι που δεν ισχύει.
Περισσότερες πληροφορίες:
www.gordonramsay.com
Comments
Post a Comment