Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Χτένια με σάλτσα πιπεριάς Romesco από τον Jose Andres

Συνταγή από τον διάσημο Ισπανό σεφ Jose Andres για ανήσυχους μάγειρες που δεν μπορούν να αντισταθούν στις θαλασσινές νοστιμιές. H romesco είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες σάλτσες της καταλανικής κουζίνας, η οποία φτιάχνεται με κόκκινες πιπεριές, ντομάτα, σκόρδο, αμύγδαλα, ψωμί και λάδι. Ταιριάζει τέλεια με θαλασσινά, ψητό κρέας και λαχανικά.

Υλικά
(για 4-6 άτομα)

2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
8 μεγάλα χτένια
1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι

Για τη σάλτσα
(για περίπου 2 φλιτζάνια)

½ φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
1 κόκκινη πιπεριά
6 ώριμες ντομάτες
1 κεφάλι σκόρδο, ξεφλουδισμένο
1 κρεμμύδι
3 αποξηραμένες γλυκές πιπεριές
¼ φλιτζανιού ασπρισμένα αμύγδαλα
30 γρ. άσπρο ψωμί, χωρίς την κόρα
1 κ.σ. ξίδι σέρι, κατά προτίμηση José Andrés Sherry Ξύδι
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
αλάτι


Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφουμε εξωτερικά με λίγο ελαιόλαδο την πιπεριά, τις ντομάτες, το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και μόλις κρυώσουν ελαφρώς, τα ξεφλουδίζουμε, βγάζουμε τους σπόρους από την πιπεριά και τις ντομάτες και κόβουμε τις κορυφές τους.
2. Στο μεταξύ, βάζουμε τις πιπερίτσες τσίλι σε ένα μπολ και καλύπτουμε με ζεστό νερό. Τις αφήνουμε στο ζεστό νερό για 15 λεπτά. Τις στραγγίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και τις πολτοποιούμε στο μούλτι. Περνάμε τον πολτό από ψιλή σήτα και τον αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ.
3. Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. από το ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα σοτάρουμε για 1 λεπτό, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βάζουμε σε ένα μπολ. Δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνουμε το ψωμί και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Το αφήνουμε κι αυτό στην άκρη. Προσθέτουμε στο τηγάνι τον πολτό από τις πιπεριές και μαγειρεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
4. Βάζουμε τα ψημένα λαχανικά στο μπλέντερ, προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το ψωμί, τον πολτό από τις πιπεριές, το ξύδι, την πάπρικά και τις υπόλοιπες 7 κ.σ. ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια παχιά σάλτσα. Αλατίζουμε κατά βούληση, τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.
5. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει, προσθέτουμε τα χτένια και τα ψήνουμε για περίπου 30 δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά. Αλατίζουμε κατά βούληση και τα αφήνουμε στην άκρη.
6. Για να σερβίρουμε, βάζουμε λίγη από τη σάλτσα σε μια πιατέλα (κρατάμε την υπόλοιπη και τη διατηρούμε στο ψυγείο έως και 3 μέρες για να χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε). Βάζουμε τα χτένια από πάνω, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Comments