Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Risotto al nero


Συστατικά

4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
400 γραμμάρια καλαμάρια ή σουπιές, καθαρισμένα, σκελετά ψιλοκομμένα, πλοκάμια αριστερά ολόκληρα
2 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο
1 μεσαίο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (1 1/4 φλιτζάνια)
Kosher αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 μικρό καρότο, αποφλοιωμένο και κιμά (1/4 φλιτζάνι)
1 μικρό σέλινο, ψιλοκομμένο (1/4 φλιτζάνι)
1 αρμπόριο ρύζι (1 1/4 φλιτζάνια)
1/4 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
1 1/2 κουτ. μελάνι σουπιάς, ή περισσότερο, όπως επιθυμείτε
2 κουταλιές της σούπας. ανάλατο βούτυρο
1/4 φλιτζάνι φρεσκοκομμένο Parmigiano-Reggiano, συν περισσότερο
Bottarga, για γαρνίρισμα (προαιρετικό)

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ζωμό λαχανικών και βράζετε μέχρι να πάρει μια βράση. Προσθέστε τα καλαμάρια ή τις σουπιές και μαγειρέψτε μέχρι να γίνουν αδιαφανές για 1 λεπτό. Αφαιρέστε τες και αφήστε στην άκρη. Κρατήστε το ζωμό ζεστό.

Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και προσθέστε το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι και πιπέρι.

Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, 4 λεπτά. Προσθέστε το καρότο και το σέλινο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, 3 λεπτά. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα καλαμάρια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να είναι αδιαφανή και τα άκρα τους έχουν ελαφρώς κυρτωθεί, περίπου 5 λεπτά.

Ανακατέψτε το ρύζι και αλάτιστε το με 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Προσθέστε το λευκό κρασί και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να εξατμιστεί, 1-2 λεπτά. Ανακατέψτε το μελάνι της σουπιάς, στη συνέχεια γεμίστε γρήγορα σε 1 φλιτζάνι του ζωμού.

Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν το υγρό, 2-3 λεπτά. Επαναλάβετε 7 ακόμη φορές ή έως ότου προστεθεί όλο το υγρό και το ρύζι είναι τρυφερό.

Ανακατέψτε το βούτυρο και το τυρί και βγάζετε από τη φωτιά.
Πασπαλίστε με παρμεζάνα και σερβίρετε.

Comments