Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Ναύπλιο: Οι 10 καλύτερες στάσεις για φαγητό

Ναύπλιο: Οι 10+1 καλύτερες στάσεις για φαγητό

Στην πόλη που μοιάζει να φτιάχτηκε από ερωτευμένους αποκλειστικά για ερωτευμένους, το γλυκόπιοτο κρασί συνοδεύει πάντα τους θησαυρούς της θάλασσας και της αργολικής γης. Βολτάρουμε στο Ναύπλιο, τη ρομαντική πρωτεύουσα του Σαββατοκύριακου, και καταγράφουμε αγαπημένα σημεία γεύσης.


Κακαναράκης 1986
Οι παλιοί στάβλοι του Όθωνα έδωσαν τη θέση τους σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Ο καιρός ακόμα επιβάλει να καθίσουμε στις λευκές ξύλινες καρέκλες πάνω στο στενό. Με τις πρώτες βροχές θα μεταφερθούμε στο εσωτερικό, στο μεγάλο καναπέ από όπου θα παρατηρούμε τη δημιουργική έξαρση στην κουζίνα μέσα από τη μεγάλη τζαμαρία. Πρωταγωνίστρια η μεσογειακή κουζίνα αλλά και οι πειραγμένες ελληνικές γεύσεις: σκαλοπίνια με γλυκόξινη σάλτσα, ριζότο λαχανικών και φύλλα παρμεζάνας και φυσικά, το φημισμένο και ζουμερό μπιφτέκι της Αντωνίας. Πανηγυρικό φινάλε με σπιτικό, σοκολατένιο σουφλέ και παραδοσιακή καρυδόπιτα με παγωτό. Βασ. Όλγας 18, τηλ.: 27520 25371, www.kakanarakis.gr, από €15 το άτομο.



Αραπάκος 
Στην προκυμαία της παλιάς πόλης, ο Αραπάκος αποτελεί εδώ και χρόνια σταθερή αξία για φρέσκο ψάρι αλλά και παραδοσιακά μεζεδάκια. Πιάστε τραπέζι στην ανακαινισμένη σάλα ή δίπλα στη θάλασσα και με θέα στην περατζάδα, για να γευτείτε μαστορικά ψημένο ψάρι από τον Αργολικό, μυρωδάτη ψαρόσουπα ή πλούσια γαριδομακαρονάδα. Μπουμπουλίνας 81, τηλ.: 27520 27675, www.arapakos.gr, από €20 το άτομο.



3Sixty
Το all day cafe-bar restaurant «3 Sixty» έχει κερδίσει ντόπιους και συχνούς επισκέπτες με τον καλαίσθητο χώρο του (σε υπέροχο νεοκλασικό του 1890), τa εμπνευσμένα πιάτα μεσογειακής κουζίνας από το νεαρό σεφ Ανδρέα Κουτσουρόπουλο, την αξιόλογη wine list και τα ευφάνταστα κοκτέιλ του. Παπανικολάου 26, τηλ. 27520 28068, 3sixty.life, από €18 το άτομο.



Βυζάντιο
Σκηνικό βγαλμένο από παλιά ελληνική ταινία με περιποιημένα τραπεζάκια στην άκρη του μικρού δρόμου, ανάμεσα σε λουλούδια και ανθισμένες βουκαμβίλιες. Θα αγαπήσετε τα βαλκανικά πιάτα του: σουτζουκάκια «τσεβαπτσίτσι» με μυρωδικά και τη σέρβικη σπεσιαλιτέ “σνίτσελ του καρατζώρτζε” με φέτα και γκούντα. Θα βρείτε ψητά στα κάρβουνα, σπιτικές σούπες, φρεσκοκομμένες πατάτες αλλά και βαρελίσιο κρασί. Βασ. Αλεξάνδρου 15, τηλ.: 27520 21631, www.taverna-byzantio.gr, από €15 το άτομο.


Σαβούρας 
Ή αλλιώς η απόλυτη επιλογή για τους λάτρεις της ψαροφαγίας αφού τα καΐκια που ξεφορτώνουν καθημερινά την ψαριά τους αποτελούν εγγύηση. Στα τραπεζάκια στην κεντρική περαντζάδα της πόλης, μπροστά στη θάλασσα, καταφτάνουν μύδια κρασάτα, γαρίδες σαγανάκι, αθερίνα, πλούσια ψαρόσουπα που μοσχοβαλά ιώδιο και λεμόνι και αστακομακαρονάδα-υπερπαραγωγή με λευκό κρασί, βασιλικό και φρέσκια ντομάτα. Απαραίτητο συνοδευτικό το λευκό, χύμα κρασί. Μπουμπουλίνας 79, τηλ.: 27520 27704, από €20 το άτομο.



La Gratella
Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο στην Πλατεία Φιλελλήνων, είναι μια αυθεντική τρατορία που στεγάζεται σε κτίριο του 1626. Ατμοσφαιρικός χώρος με προσεγμένη διακόσμηση, που συνδυάζει το ρουστίκ με το industrial ύφος, και τραπεζάκια έξω, μια ανάσα από το λιμάνι, για τους ζεστούς μήνες. Από την κλασική πίτσα μαργαρίτα και τα φρέσκα ζυμαρικά aragosta prezzemolata (γεμιστά με αστακό) μέχρι το φιλέτο σολομού με προσούτο, όλα είναι φτιαγμένα με μεράκι και αυθεντικά ιταλικά υλικά. Αφήστε χώρο για τα εξαιρετικά γλυκά. Βασ. Όλγας 44, τηλ.: 27520 28350, από €15 το άτομο.



Popeye Bistro 
Μικρός χώρος, όμορφα διακοσμημένος και με ανοιχτή κουζίνα, στην καρδιά της παλιάς πόλης. Το μυστικό του σεφ Ηλία Κόκκορη είναι οι πρώτες ύλες που ταξιδεύουν απευθείας από την Ιταλία. Στο μενού, αυθεντική ιταλική πίτσα με λεπτή ζύμη, ζουμερά burgers, επιλεκτικές προτάσεις σε ζυμαρικά και λίγα κρεατικά. Αγαπημένα μας πιάτα η πίτσα ρόκα και το ριζότο με άγρια μανιτάρια και άρωμα τρούφας. Σταϊκοπούλου 32, τηλ.: 27520 26005, www.popeyebistro.com, από €15 το άτομο.



Φουγάρο
Από το νέο πολυχώρο του Ναυπλίου δεν θα μπορούσε να λείπει ένας χώρος αφιερωμένος στη γεύση. Στο μενού σερβίρονται προσεγμένα πιάτα με την επιμέλεια του γνωστού  Ναυπλιώτης σεφ Νίκος Σουλιέ, ο οποίος αξιοποιεί τα προϊόντα που παράγει η αργολική γη. Χωριάτικη σαλάτα «Φουγάρο», τραχανότο με καλαμάρι, λαχανικά & κρόκο Κοζάνης και κοτόπουλο ψημένο σε κληματόφυλλα (μαριναρισμένο με μοσχολέμονο, τσίλι, πιπερόριζα και κόλιανδρο) είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που ξεχωρίσαμε. Λεωφόρος Ασκληπιού 98, τηλ: 27520 47300, www.fougaro.gr/, από €18 το άτομο.



Κήπος 
Κοντά στην Πλατεία Συντάγματος, ανάμεσα στα ιστορικά σοκάκια της Παλιάς Πόλης του Ναυπλίου, θα απολαύσετε αγαπημένες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, καθώς και γευστικότατα πιάτα με επιρροές από όλη τη Μεσόγειο. Δοκιμάστε τη μακαρονάδα του κήπου, ριζότο ταρτούφο με λάδι τρούφας, σουβλάκι ξιφία, καλαμάρι γεμιστό και φιλέτο κοτόπουλο με σάλτσα λεμονιού και μυρωδικά. Πλατεία Φιλελλήνων 1, τηλ.: 27520 22978, www.kiposnafplio.gr, από €15 το άτομο.



Νούλης

Μεζεδοπωλείο για παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με ολόφρεσκα ντόπια υλικά. Θα βρείτε από κλασικούς μεζέδες και μαμαδίστικα μαγειρευτά μέχρι μικρά ψάρια. Δοκιμάστε λαχανοντολμάδες, κόκορα με χυλοπίτες, αλλά και τη σπεσιαλιτέ σαγανάκι φλαμπέ. Μουτζουρίδου 8, τηλ. 27520 25541, από €12 το άτομο.



Αλαλούμ
Θα πάτε για ευφάνταστες συνταγές ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας σε γενναιόδωρες μερίδες. Δοκιμάστε το μοσχαράκι γάλακτος με δαμάσκηνα, το χοιρινό κότσι με σάλτσα μουστάρδας και το φιλέτο κοτόπουλο με μάνγκο και γάλα καρύδας. Τις βραδιές της Παρασκευής και του Σαββατοκύριακου υπάρχει live μουσική, επομένως θυμηθείτε να κάνετε κράτηση. Παπανικολάου 10, τηλ.: 27520 29883, από €15 το άτομο.

Comments