Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Κεφτεδάκια με λευκή σάλτσα


Κεφτεδάκια

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 μικρό κρεμμύδι, σε κύβους
1 κιλό κιμά
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο μαϊντανό
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 φλιτζάνι ψίχουλα
1/4 φλιτζάνι γάλα
2 μεγάλα αυγά

Σάλτσα
1/4 φλιτζάνι βούτυρο
1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια ζωμό κρέατος
1/4 φλιτζάνι βαριά κρέμα
Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
Οδηγίες

Κεφτεδάκια

Σε μια κατσαρόλα με μέτρια φωτιά, ριχνετε βούτυρο. Όταν λιωσεί, προσθέστε ψιλοκομμένα κρεμμύδια και μαγειρέψτε τα περίπου 4-5 λεπτά. Αφαιρέστε από τη θερμότητα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε μαγειρεμένα κρεμμύδια, κιμά, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, σκόνη σκόρδου, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, ψωμί, γάλα και αυγά. Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα συστατικά. Σχηματίστε σε μπάλες (θα πρέπει να πάρετε περίπου 24 κεφτεδάκια).

Σε ένα τηγάνι  σε μέτρια φωτιά, τηγανίστε τα κεφτεδάκια μέχρι να γίνουν καφε, περιστρέφοντας περιστασιακά για να εξασφαλιστεί η ομαλή ροδέλα. Ένα κεφτεδάκι θα είναι έτοιμο να γυρίσει όταν ανασηκώνεται εύκολα από το τηγάνι. Αν κολλήσει, δεν είναι έτοιμο να γυρίσει ακόμα. Το Browning πρέπει να διαρκέσει περίπου 10 λεπτά ανά παρτίδα. Αφαιρέστε τα κεφτεδάκια από το τηγάνι και αφήστε τα στην άκρη.

Σάλτσα

Προσθέστε το βούτυρο στο τηγάνι. Μόλις λειώσει, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε, μαγειρεύοντας για ένα λεπτό. Σταδιακά χτυπάμε το ζωμό κρέατος και αφήνουμε να σιγοβράστε. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, στη συνέχεια μαγειρέψτε για περίπου 2 λεπτά. Μετά ρίχνετε αλάτι και πιπέρι.
Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή. Επιστρέψτε τα κεφτεδάκια για τηγάνισμα με σάλτσα. Μαγειρέψτε, αποκαλυφθεί για άλλα 10-15 λεπτά (ή μέχρι να μαγειρευτούν τα κεφτεδάκια), ανακατεύοντας περιστασιακά.

Comments