Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Κέικ βανίλια με επικάλυψη λευκής σοκολάτας


Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για το κέικ
1 φλιτζάνι τριμμένη καρυδόψιχα
125 γραμμάρια βούτυρο
2 αυγά
1 βανίλια σε σκόνη
1 πορτοκάλι (θα χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα του)
250 γραμμάρια ζάχαρη
½ φλιτζάνι γάλα
250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για την επικάλυψη
300 γραμμάρια λευκή σοκολάτα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

 

Εκτέλεση

Για το κέικ
Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο και τα αφήνουμε λίγο ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Αρχικά, βάζουμε στον κάδο του μίξερ 125 γραμμάρια βούτυρο και 250 γραμμάρια ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε 2 αυγά και ½ φλιτζάνι γάλα και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά για ένα με δύο λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε 250 γραμμάρια αλεύρι,1 φλιτζάνι τριμμένη καρυδόψιχα,τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
Αλευρώνουμε και αλείφουμε με λίγο βούτυρο μια φόρμα για κέικ και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο.
Βάζουμε το κέικ να ψηθεί στους 175 βαθμούς για 50 λεπτά.

Όταν ψηθεί τη βγάζουμε από το φούρνο.
Μέχρι να κρυώσει και να μπορέσουμε να τη σερβίρουμε ετοιμάζουμε την επικάλυψη

Για την επικάλυψη
Ψιλοκόβουμε την λευκή σοκολάτα.
Τη μεταφέρουμε σε μπεν μαρί και τη λιώνουμε.

Μόλις λιώσει,προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και ανακατεύουμε.
Καλύπτουμε το κέικ με την επικάλυψη της λευκής σοκολάτας.

Comments