Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Πανεύκολη πατατόπιτα φούρνου με λουκάνικο και πράσο



ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

16 μεγάλα αυγά
1 1/4 φλιτζάνια κρέμα γαλακτος
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι συν περισσότερο
3/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
5 κουταλιές της σούπας βούτυρο αλατισμένο
340 γραμμάρια φρέσκα λουκάνικα
2 φλιτζάνια κομμένα πράσα, μόνο λευκά και ανοιχτό πράσινα μέρη
2 πατάτες (1 1/2 κιλά), ξεφλουδισμένες, βρασμένες, τεμαχισμένες, ελαφρώς συμπιεσμένες
1 κιλό κατεψυγμένο σπανάκι χοντρικά κομμένο
1 1/2 φλυτζάνι (4 ουγκιές) τριμμένη γραβιέρα
1/2 φλιτζάνι (1 1/2 ουγκιές) τριμμένη παρμεζάνα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Τοποθετήστε τη σχάρα του φούρνου στο πάνω μέρος και προθερμαίνετε στους 180 βαθμούς. Χτυπήστε τα αυγά, την κρέμα, το αλάτι 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού και το πιπέρι 3/4 κουταλάκι του γλυκού σε ένα μεγάλο μπολ. Αφήνετε στην άκρη.

Λιώστε 1 κουταλιά σούπας βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέστε λουκάνικα και μαγειρέψτε, γυρίζοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν παντού, περίπου 10 λεπτά.
Λιώστε 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε πατάτες, που απλώνεται σε ομοιόμορφο στρώμα. Μαγειρέψτε χωρίς ανάδευση μέχρι ο πυθμένας και οι άκρες να γίνουν χρυσοκαστανά, περίπου 10 λεπτά.

Αφαιρείτε τις πατάτες από την κατσαρόλα. Λιώστε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε κατσαρόλα. Μετακινήστε τη τηγανιτά πατάτα σε κατσαρόλα, μαυρισμένη προς τα πάνω. μαγειρέψτε έως ότου ο πυθμένας είναι χρυσοκίτρινος, περίπου 10 λεπτά.
Σε ένα μπολ ρίχνετε το σπανάκι, πράσα και λουκάνικα πάνω σε πατάτας, το καθένα σε ένα ομαλό στρώμα. Πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι, στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα αυγών. Πασπαλίστε και τα δύο τυριά.

Αδειάζετε το μείγμα σε ένα ταψί και ψήνετε στο φούρνο για 35 – 40 λεπτά. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Comments