Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Νηστίσιμο κέικ με σταφίδες


Υλικά

Για 4-6 άτομα

1/2 φλιτζάνι κονιάκ
1 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας κανελογαρίφαλα σκόνη
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
1 κουταλάκι κοφτό μπεικιν πάουντερ
2 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
1 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
3/4 φλιτζανιού λάδι καλό
1/2 φλιτζάνι σταφίδες ξανθιές
1/2 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
 

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε ίσα - ίσα.
Το βάζουμε σε λεκάνη και κάνουμε στο κέντρο μια γουβίτσα.

Καίμε σε τηγανάκι το λάδι και το ρίχνουμε στο αλεύρι.
Καθαρίζουμε, πλένουμε τις σταφίδες, τις σκουπίζουμε καλά και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

Προσθέτουμε στο αλεύρι τις σταφίδες, τη ζάχαρη, τα καρύδια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, τα κανελογαρίφαλα, και τέλος τη σόδα διαλυμένη στο χυμό των πορτοκαλιών.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά να γίνουν ένας πηχτός χυλός, ρίχνουμε σε λαδωμένη φόρμα ή ταψάκι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για  60 λεπτά της ώρας.

Μόλις ψηθεί το πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη και λίγη κανέλα.

Comments