Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Φτιάξτε μυρωδάτο πασχαλινό τσουρέκι


Υλικά

Για 4-6 άτομα

25 γραμμάρια μαγιά μπύρας
½ φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό γάλα
4 φλιτζάνια τσαγιου αλεύρι σκληρό
2 κουταλιές τησ σούπας κοφτές ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
¾ από φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
2 αυγά
2 κρόκους αυγών

 

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα, προσθέτουμε ένα φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι και 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό ζάχαρη.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε χλιαρό μέρος περίπου μια ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βάζουμε σε ένα μπολ το υπόλοιπ αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι.

Τρίβουμε μέσα το βούτυρο, τα αυγά, τους κρόκους των αυγών ( αφού τους χτυπήσουμε ) και την έτοιμη μαγιά.

Ζυμώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να γίνει λεία και να αποκτήσει ελαστικότητα.

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να μείνει σε χλιαρό μέρος περίπου 2 ώρες.

Όταν διπλασιαστεί σε όγκο, την ξαναζυμώνουμε μερικά λεπτά.

Σε αυτό το σημείο η ζύμη είναι έτοιμη για να την χρησιμοποιήσουμε.


Αφού φουσκώσει την πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στο τσουρέκι και την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί αφήνοντας το ταψί για μια με δύο ώρες να φουσκώσει (σκεπάζουμε με πετσέτα ή λαδόχαρτο).

Αλείφουμε με κρόκο αυγού την επιφάνεια των τσουρεκιών και τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ ή/και σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, σε χαμηλή θέση στο φούρνο με αντιστάσεις πάνω και κάτω, για περίπου 40-45 λεπτά.

Με τη ζύμη αυτή μπορούμε να φτιάξουμε τσουρέκι, μπριός, πιροσκί.

Αν θέλουμε να γίνει πιο γλυκειά προσθέτουμε ½ φλιτζάνι τσαγιού ακόμα ζάχαρη.

Comments