Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Πίτσα με κρεμμύδι, ντομάτα και φέτα

Λαχταριστή πίτσα με αλαντικά, κρεμμύδι και ντομάτα!


Υλικά

Για 6-8 άτομα
400 γραμμάρια ζύμη για πίτσα ή φτιάχνετε δική σας ζύμη για πίτσα
1 κιλό κρεμμύδι
5 ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
50 γραμμάρια ελιές χωρίς κουκούτσια ή πάστα ελιάς
Λίγο λάδι
Θυμάρι
150 γραμμάρια φέτα τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη ζύμη πίτσας (προαιρετικά)
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξηρή μαγιά 16 γραμμάρια
400 ml νερό ελαφρώς χλιαρό, προσοχή όχι πολύ ζεστό
1 κοφτή κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και 1 αλάτι προαιρετικά
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
 

 

Εκτέλεση

Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα σκόρδα σε χοντροκομμένες. Έπειτα πλένετε και κόβετε τις ντομάτες. Σ’ ένα τηγάνι, ζεσταίνετε το λάδι και βάζετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Ψήνετε για μία ώρα σε πολύ χαμηλή φωτιά, έως ότου τα κρεμμύδια να λιώσουν σαν πουρέ. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σ’ ένα βουτυρωμένο ταψί ρίχνετε το ζυμάρι και το τρυπάτε με το πιρούνι κατά τόπους. Ρίχνετε τα κρεμμύδια από πάνω, τις ντομάτες, τις ελιές και πασπαλίζετε με τριμμένη φέτα.
Ψήνετε στους 200 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.
 
Για τη ζύμη πίτσας (προαιρετικά)
 Προσθέτουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε όλο το νερό και με ένα πιρούνι(ναι πιρούνι) ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει σχετικά ομοιόμορφο.
 Μόλις το μείγμα σταθεροποιηθεί, πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανακατεύουμε εκ νέου μέχρι να μπορούμε να πιάσουμε το μείγμα χωρίς να κολλάει στα χέρια μας. Προσοχή, δεν βάζουμε πολύ αλεύρι γιατί θα σφίξει και δεν το θέλουμε αυτό, βάζουμε όσο χρειάζεται ίσα για να μην κολλάει.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο. Αν αρχίσει να κολλάει του ρίχνουμε λίγο αλεύρι. Του δίνουμε σχήμα μπάλας, του ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το ζυμώνουμε για λίγο ακόμα και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 1 ώρα. Όσο πιο ζεστός είναι ο χώρος τόσο το καλύτερο.
Εν τω μεταξύ μπορούμε να ετοιμάσουμε την Σάλτσα για την πίτσα μας (δεν φαντάζομαι να βάζετε σκέτο χυμό ντομάτας!!! Η μαγειρεμένη σάλτσα κάνει τεράστια διαφορά στην γεύση της πίτσας!)
Μετά την 1 ώρα θα έχει φουσκώσει αρκετά. Ζυμώνουμε ξανά το μείγμα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά.
Τώρα μπορούμε να το κόψουμε σε 3 κομμάτια και να βάλουμε τα 2 σε ένα τάπερ στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

 Το κομμάτι που θα κρατήσουμε είναι αρκετό για μια πίτσα διαμέτρου 30 εκ. Το ανοίγουμε με τον πλάστη και βάζουμε τα υλικά που θέλουμε.
 Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου στους 250 βαθμούς για 15-20 λεπτά. (ο χρόνος ποικίλλει ανάλογα με τον φούρνο και τον τρόπο που θα την ψήσετε οπότε προσοχή)

Comments