Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Κοτόπουλο μπρεζέ με ούζο και σάλτσα τομάτας

Λαχταριστό και εύκολο πιάτο για το μεσημεριανό σας!

Υλικά

Για 2-4 άτομα

1 κουταλιά της σούπας σπόρους μουστάρδας
1 κουταλάκι του γλυκού μαραθόσπορο
8 κομμάτια κοτόπουλου με κόκαλο (μηροί ή μπουτάκια)
1 κουταλάκι του αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι χοντροκομμένο κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
½ φλιτζάνι ούζο
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
400 γραμμάρια ντομάτες κομμένες σε ψιλά καρέ

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή εστία. Προσθέστε τη μουστάρδα και το μαραθόσπορο, μαγειρεύετε ανακατεύοντας για περίπου 2 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα μπολάκι και αφήνετε στην άκρη.
Αλατοπιπερώστε τα κομμάτια κοτόπουλου . Ζεσταίνετε το λάδι στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια- υψηλή εστία. Μαγειρέψτε το κοτόπουλο σε παρτίδες για 5 λεπτά την κάθε μεριά μέχρι να ροδίσουν.

Αφαιρέστε το κοτόπουλο από το τηγάνι και κρατήστε το σε ζεστό μέρος.
Ρίξτε το κρεμμύδι στο τηγάνι και σοτάρετε ανακατεύοντας  για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και γίνει διάφανο. Προσθέστε ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρεύετε ανακατεύοντας για 2 λεπτά ακόμη. Προσθέστε το ούζο, μαϊντανό, ντομάτα ψιλοκομμένη σε καρέ, το μαραθόσπορο με τη μουστάρδα και τα κομμάτια κοτόπουλου.

Μαγειρεύετε το κοτόπουλο σε δυνατή εστία μέχρι να πάρει μια βράση και μετά χαμηλώνετε την εστία και σιγοβράζετε με κλειστό καπάκι για 20 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Αφαιρέστε το καπάκι και σιγοβράζετε για ακόμη 10 έως 15 λεπτά.  Σερβίρετε το κοτόπουλο με ρύζι ή πατάτες.

Comments