Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Γιουβέτσι μοσχαράκι με κριθαράκι

Λαχταριστό πιάτο με ιδιαίτερη γεύση που θα σας συναρπάσει!




Υλικά

Για 4-6 άτομα

1.500 γραμμάρια μοσχαράκι κομμένο σε μερίδες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή ντοματάκι κονκασέ σε κονσέρβα
1/3 φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
Μισό κιλό κριθαράκι
1 ξυλαράκι κανέλας
2 φύλλα δάφνης
1 μπολάκι τυρι τριμμένο (κεφαλοτύρι)
Αλατοπίπερο

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μοσχαράκι να βράσει και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να το σκεπάσει. Κάθε τόσο ξαφρίζουμε με την κουτάλα μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να εξατμιστεί όλο το νερό.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το βούτυρο και αφού κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φέρνουμε βόλτες με την ξύλινη κουτάλα για περίπου 2 λεπτά.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την ντομάτα, την ζάχαρη, την κανέλα, τη δάφνη και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα του.
Αδειάζουμε το φαγητό σε πήλινο σκεύος ή ακόμα καλύτερα γάστρα, αφαιρώντας το ξύλο της κανέλας και τη δάφνη και ρίχνουμε μέσα 3 φλυτζάνια καυτό νερό.

Ανακατεύουμε ελαφρά το κριθαράκι, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο η με το καπάκι (αν χρησιμοποιείτε γάστρα) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με αντιστάσεις για 1 ώρα. Ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού γιατί τι κριθαράκι τα απορροφάει όλα οπότε αν είναι απαραίτητο ρυθμίζουμε αν θα ρίξουμε λίγο νεράκι ακόμα.
Τέλος αφαιρούμε το καπάκι, πασπαλίζουμε με μπόλικο τυρί τριμμένο και το ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς μέχρι να κάνει μια απλή κρούστα.

Comments