Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Σπιτικό γαλακτομπούρεκο



Κλασσικό και εύκολο γλύκισμα για όλη την οικογένεια!

Υλικά για 4 άτομα

4 φλιτζ. γάλα
3 φλιτζ. ζάχαρη
φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο
2 κ. γλ. βανίλια
2 πρέζες αλάτι
1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κ. σ. και 3/4 φλιτζ. βούτυρο γάλακτος
4 αβγά
1 συσκευασία φύλλο κρούστας
1 1/2 φλιτζ. νερό
1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα.
Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με 1 φλιτζ. ζάχαρη, την φλούδα λεμονιού, τη βανίλια και το αλάτι.
Ρίχνουμε σταδιακά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας παράλληλα με ξύλινη κουτάλα μέχρι η κρέμα να πάρει βράση.

Όταν δέσει η κρέμα, σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί.
Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με το σύρμα για να μην ψηθούν από την υψηλή θερμοκρασία της κρέμας.
Κατόπιν αφαιρούμε την φλούδα από την κρέμα. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί. Κρατάμε λίγο λιωμένο βούτυρο σε ένα μπολ.

Με πινέλο στάζουμε λίγο βούτυρο στα φύλλα κρούστας και τα στρώνουμε στην επιφάνεια του ταψιού, καλύπτοντάς την όλη με τα φύλλα.
Στρώνουμε 5 φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας τα ένα ένα. Προσέχουμε τα φύλλα να ακουμπάνε τις γωνίες του ταψιού.
Στη συνέχεια βάζουμε ένα ακόμα φύλλο στο κέντρο του ταψιού. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα, απλώνοντάς την σε όλο το ταψί.

Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και τα αλείφουμε με βούτυρο.
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα καλά με τον ίδιο τρόπο όπως τα πρώτα φύλλα.
Πιέζουμε τις άκρες προς τα μέσα με σπάτουλα. Χαράζουμε με μαχαίρι απαλά την επιφάνεια σε κομμάτια, προσέχοντας να μη χυθεί η κρέμα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ραντίζουμε με λίγο νερό τα φύλλα για να κολλήσουν μεταξύ τους και να μην σηκώνονται στο ψήσιμο.

Ψήνουμε στην κάτω σχάρα στις αντιστάσεις ή στη μεσαία σχάρα στον αέρα για περίπου 50 λεπτά να φουσκώσει και να ροδίσει καλά το φύλλο.
Όταν ψηθεί, αφήνουμε τα γαλακτομπούρεκο να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάζουμε παράλληλα το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βάζουμε 1 φλιτζ. ζάχαρη, 1 1/2 φλιτζ. νερό, τη φλούδα λεμονιού και 1 ξυλάκι κανέλα.

Βράζουμε για 5' και περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι.
Προσέχουμε να ρίξουμε το σιρόπι στο γαλακτομπούρεκο λίγο λίγο. Αφού πιει το σιρόπι, κόβουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Comments