Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Μουσακάς


Παραδοσιακό πιάτο για το μεσημεριανό σας γεύμα!

Υλικά για 4 άτομα

4 μελιτζάνες πλυμένες και κομμένες σε ροδέλες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
4 κ.σ. λευκό κρασί
1 κονσέρβα χυμός ντομάτας
5 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
3 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 1/2 φλιτζ. γάλα με πλήρη λιπαρά
2 κρόκοι αυγών
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μοσχοκάρυδο



Εκτέλεση

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον κιμά για περίπου 4 λεπτά, να πάρει χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε  την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου. Στρώνουμε μέσα τις πατάτες και τις μελιτζάνες και αλατίζουμε.
Σκεπάζουμε τη λαμαρίνα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180οC για περίπου μισή ώρα (ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες). Λαδώνουμε ένα ταψί 20 εκ. και στρώνουμε στη βάση τις πατάτες. Από πάνω προσθέτουμε τον κιμά και στη συνέχεια τις μελιτζάνες.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα με σύρμα για να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ.
Μόλις τα υλικά ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το γάλα, ανεβάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
Σε μπολ χτυπάμε με το σύρμα το γάλα με τους κρόκους. Προσθέτουμε το μείγμα στη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα.
Απλώνουμε τη μπεσαμέλ στο ταψί πάνω από τις μελιτζάνες.
Ψήνουμε τον μουσακά στους 180° C για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει η μπεσαμέλ.

Comments