Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Αχλαδόπιτα


Αρωματική αχλαδόπιτα με απαλό άρωμα για το πρωινό σας!

Υλικά για 4 άτομα

Για τη ζύμη

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
120 ml λάδι
150 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. κανέλα
Για τη γέμιση

7 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα σε κομματάκια
λίγο χυμό λεμονιού
1 κ.γ. μείγμα για γλυκά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, πιπερόριζα)
1 κ.γ. κανέλα
120 γρ. καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι μαζί με τη κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Δημιουργούμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε το λάδι.
Δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλα ώστε το αλεύρι να απορροφήσει όλο το λάδι και να γίνει ψιχουλιαστό.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ζυμώνουμε πετυχαίνοντας μια ζύμη μαλακιά και αφράτη.
Σε κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κομματάκια αχλαδιού μαζί με το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και λίγο νερό.
Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε δύο φύλλα. Παίρνουμε ένα ταψί και στρώνουμε στο πάτο πρώτα το ένα φύλλο.
Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε με σπάτουλα. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και χαράσσουμε τη ζύμη με μαχαίρι.
Αλείφουμε με λίγο λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 40-50 λεπτά περίπου.

Comments