Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Ψωμί με μυρωδικά και λιαστή ντομάτα


Απολαυστικό και μυρωδάτο ψωμάκι! Απλώστε μια στρώση πάστα ελιάς και απολαύστε το!

Υλικά :

500 γρ.αλεύρι ζυμωτό
250 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.σ.ζάχαρη
1 κ.γ.αλάτι
2 κ.σ.ελαιόλαδο
500 mlχλιαρό νερό
-ψιλοκομμένες ελιές, ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, ρίγανη ή ξερό μυρωδικό της αρεσκείας μας, σουσάμι μαύρο

ΣΚΕΥΗ
μπολ
ξύλο κοπής
ταψί

Εκτέλεση :

Σε μπολ βάζουμε τα δύο άλευρα με το αλάτι
Σε άλλο μπολ ρίχνουμε την ξηρή μαγιά, τη ζάχαρη και 250 ml από το νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε για 3-4 λεπτά
Ρίχνουμε τα άλευρα στο μείγμα με τη μαγιά, κάνουμε μια λακκουβίτσα και βάζουμε το ελαιόλαδο στο κέντρο. Το ζυμώνουμε και ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό σιγά σιγά. Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να έχουμε εύπλαστη ζύμη που δεν κολλά στα χέρια
Σε ξύλινη επιφάνεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 4-6 κομμάτια. Τα γεμίζουμε με υλικά της αρεσκείας μας όπως ελιές, λιαστές ντομάτες, ξερά μυρωδικά και σουσάμι, πλάθοντάς τα σε καρβελάκια
Τα αφήνουμε καλυμμένα με πετσέτα, να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν για 20-30 λεπτά
Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν


Photo by Helena Yankovska on Unsplash

Comments