Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Σιροπιαστό κέικ πορτοκάλι


Σιροπιαστό και ζουμερό κέικ με γεύση πορτοκάλι για να συνοδέψτε τον καφέ σας!

Υλικά για 4 άτομα

230 γρ. βούτυρο
180 γρ. ζάχαρη
3 αβγά
1 κουταλιά λικέρ πορτοκαλιού
2 κ. γ. ξύσμα πορτοκαλιού
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. σόδα
285 ml γάλα εβαπορέ
1 φλιτζ. καρύδα
Για το σιρόπι

1 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
90 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά λικέρ πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και τα βάζουμε σε ξεχωριστά μπολ.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τους κρόκους (ένα-ένα), το ξύσμα πορτοκαλιού και το λικέρ.
Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και τη σόδα και τα προσθέτουμε στο πιο πάνω μείγμα, εναλλάξ με το γάλα.
Προσθέτουμε τη καρύδα, ανακατεύουμε και τελευταία προσθέτουμε τα ασπράδια τα οποία έχουμε χτυπήσει σε μαρέγκα.
Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα χρησιμοποιώντας σπάτουλα και κάνοντας ελαφρές κυκλικές κινήσεις από τον πάτο του μπολ προς τα πάνω.
Ψήνουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170oC για 50 λεπτά περίπου.
Λίγο πριν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
Τα αφήνουμε να κοχλάσουν για 1 λεπτό και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, ξεφορμάρουμε και περιχύνουμε με το σιρόπι.

unsplash-logoSuhyeon Choi

Comments