Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Μαραθόπιτα


Δοκιμάστε τη με σπιτικό φύλλο ή φύλλο σφολιάτας και θα ξετρελαθείτε!

Υλικά

1 συσκευασία Σφολιάτα
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1/2 πράσο, μόνο το άσπρο μέρος, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 φινόκιο, ψιλοκομμένα σε φέτες
250 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο
3 φλιτζ. μάραθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα κοτσάνια)
αλάτι – πιπέρι
1 κουτ. σούπας ούζο
1 αυγό + 1 κρόκος
½ φλιτζ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και ξετυλίγουμε τα φύλλα σφολιάτας. Λαδώνουμε καλά με ένα πινέλο ένα ταψί μεσαίου μεγέθους και απλώνουμε πάνω το φύλλο σφολιάτας. Φροντίζουμε να καλυφθούν και τα τοιχώματα (το φύλλο θα εξέχει. Ρίχνουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι το ½ φλιτζ. ελαιόλαδο και το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε πρώτα το πράσο, τα κρεμμυδάκια, το φινόκιο, το σπανάκι και μετά από 4 – 5 λεπτά προσθέτουμε το μάραθο. Αλατοπιπερώνουμε και όταν το μείγμα μείνει χωρίς υγρά σβήνουμε με τη 1 κουταλιά ούζο. Αφήνουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και ρίχνουμε από πάνω το αυγό που έχουμε χτυπήσει ελαφρώς σε ένα βαθύ πιάτο. Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Κλείνουμε την πίτα με το άλλο φύλλο σφολιάτας. Κόβουμε όσο φύλλο περισσεύει από το ταψί. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι την πίτα (όχι μέχρι κάτω) και την αλείφουμε με τον κρόκο, τον οποίο έχουμε αραιώσει με 2 κουτ. σούπας νερό.

Βάζουμε την πίτα στον φούρνο για 25 – 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.


Comments