Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Κολοκυθόπιτα γλυκιά


Αφράτη και μυρωδάτη κολοκυθόπιτα για όλες τις ώρες!

Υλικά

- 1 κιλό κολοκύθα τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
- 7 χωριάτικα φύλλα για πίτες
- 6 κουταλιές της σούπας μυζήθρα ξερή τριμμένη
- μισό φλιτζάνι ρύζι νυχάκι
- 60 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
- 160 γραμμάρια ζάχαρη
- 2 κουταλάκια κανέλα
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Βάζουμε την κολοκύθα στο σουρωτήρι με το αλάτι και το ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να βγάλει τα υγρά της.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη μυζήθρα, 8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις. Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε τα 4 χωριάτικα φύλλα, λαδώνοντας τα ένα ένα.
Αδειάζουμε και στρώνουμε τη γέμιση και γυρίζουμε προς τα μέσα τα περισσεύματα των φύλλων.

Στρώνουμε από πάνω άλλα 3 φύλλα καλά λαδωμένα. Το φύλλο που περισσεύει είτε το κόβουμε είτε το στρίβουμε προς τα μέσα.
Ραντίζουμε με νερό και χαράζουμε την πίτα. Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, την κόβουμε και τη σερβίρουμε.

Comments