Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Πλούσια σε βιταμίνη C τα μανταρίνια



Όπως τα πορτοκάλια, τα φρέσκα μανταρίνια έχουν χαμηλές θερμίδες. Είναι επίσης μια καλή πηγή ινών, καλίου και βιταμίνης C. Αυτή η βιταμίνη επηρεάζει σε μερικές από τις φυσιολογικές καταστάσεις, ιδιαίτερα στη μείωση των νιτροζαμινών, οι οποίες έχουν καρκινογόνες επιδράσεις.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι λιγότερο συχνός στους ανθρώπους των οποίων η διατροφή είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Ορισμένοι δηλώνουν ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα της βιταμίνης C μπορεί να προστατεύσει από διάφορους τύπους καρκίνου, εντείνοντας ταυτόχρονα τις ανοσολογικές λειτουργίες. Το μανταρίνι περιέχει επίσης φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που έχει σχέση με την υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και η συγκέντρωσή της δεν είναι τόσο υψηλή όσο στα πορτοκάλια.

Επιπλέον, η μανταρίνια (και άλλα φρούτα που σχετίζονται με αυτήν) αποτελούν κύρια πηγή βητακρυπτοξάνης στη διατροφή. Η βητακρυπτοξανθίνη είναι ένα καροτενοειδές μη προ-βιταμίνης Α με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτές οι δίαιτες πλούσιες σε καροτενοειδή σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι μανταρίνες περιέχουν επίσης το φυτοχημικό D-λιμοένιο, κουμαρίνη, φλαβονοειδή και τερπένια. Βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.
Λαϊκή παράδοση
Το μανταρίνι χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει τα έλκη, το κυστίδιο, είναι καλό για πυρετό, ανορεξία, βήχα και δηλητηρίαση με οινόπνευμα.

Τα άτομα με πληγές στο στόμα ή ξηρή αφόδευση δεν πρέπει να τρώνε μανταρίνια.

Η μανταρίνη περιέχει μια ουσία που ονομάζεται hesperidin που έχει βρογχικές διαταράξεις και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, χρησιμοποιείται για να επουλώνει έλκη και ευνοεί τη σωστή λειτουργία του κυστιδίου.
Το πτητικό έλαιο που έχουν μανταρίνια μπορεί να διεγείρει την πεπτική συσκευή, προκαλώντας την αποβολή συσσωρευμένων αερίων στο έντερο και στο στομάχι και ευνοώντας την πέψη.

Το μανταρίνι ωθεί την όρεξη, καταπραΰνει τους πνεύμονες και εξαλείφει τον βήχα. Είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση του πυρετού, του hipo, της ανορεξίας, του βήχα με φλέγματα και της δηλητηρίασης από το οινόπνευμα.

Από τα μανταρίνια μπορούμε να φάμε τον πολτό ή τον χυμό τους ή μπορούμε να τα συντρίψουμε με το δέρμα εφαρμόζοντας την πάστα που αποκτήσαμε.

Comments