Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Χαλβάς με cranberries και φυστίκια Αιγίνης


Απλά η λέξη για "καραμέλα" στα αραβικά, halva μπορεί να βρεθεί σε μια ατέλειωτη ποικιλία γεύσεων αυτές τις μέρες σε όλο το Ισραήλ.

Ο συνδυασμός φρέσκων φιστικιών και βαθύς αλμυρών φιστικιών και γλυκών και φρέσκων αποξηραμένων βακκίνων είναι ένα εορταστικό μίγμα που ο καθένας θα χαρεί να λάβει.

Η διαδικασία, αν και ακριβής, είναι στην πραγματικότητα αρκετά εύκολη και γρήγορη αν γίνει σωστά, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για ένα δώρο για φαγητό DIY, ακόμη και για αρχάριους καραμελών.


Υλικά

2 φλιτζάνια ταχίνι πάστα (ανακατέψτε το ταχίνι πριν τη μέτρηση, σε περίπτωση που το λάδι διαχωριστεί από τα στερεά κατά την αποθήκευση)
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Λίγα σταγόνες εκχύλισμα αμυγδάλου
2½ φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζ φυστίκια Αιγίνης
½ φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries

Εκτέλεση

Στερεώστε ένα μακρόστενο ταψί μια λαδόκολλα και αφήστε το στην άκρη.
Σε ένα φούρνο μικροκυμάτων, ζεστάνετε το ταχίνι για 1 λεπτό.

Ανακατέψτε τα εκχυλίσματα βανίλιας και αμυγδάλου. Μεταφέρετε στο μπολ μίξερ βάσης, συνδέστε το μπολ στο μίξερ και αφήστε λίγο να κρυώσει.

Σε μια μεσαία κατσαρόλα, συνδυάστε τη ζάχαρη και το νερό. Ξεκουμπώστε απαλά μέχρι το θερμόμετρο καραμελών να δείξει ότι το μείγμα έχει φτάσει σε 112 βαθμούς C περίπου 5-10 λεπτά.

Χρησιμοποιώντας ένα εξάρτημα πτερυγίων, ανοίξτε το μίξερ και ρίξτε προσεκτικά το ζεστό σιρόπι κάτω από την πλευρά του μπολ.

Χτυπάτε χαμηλά για να τα συνδυάσετε, στη συνέχεια μεταβείτε σε υψηλό και συνεχίστε να χτυπάτε για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρις ότου το μίγμα σχηματίσει μια ομοιογενή ζύμη και τραβιέται μακριά από τις πλευρές του μπολ.

Ανακατέψτε τα φιστίκια και τα αποξηραμένα βακκίνια και πιέστε ομοιόμορφα μέσα στο φούρνο ψησίματος.

Τοποθετήστε το στο ψυγείο για 36 ώρες για να ρυθμίσετε και να κρυσταλλώσετε.
Κόψτε σε τετράγωνα και τυλίξτε για ένα εορταστικό δώρο.

Comments