Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Vegetarian παστίτσιο


Αν είστε vegetarian αλλά αγαπάτε την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα... Τότε δοκιμάστε αυτή τη συνταγή!

Συστατικά

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μπρόκολο (ή οποιοδήποτε άλλο λαχανικό / α) *
1/4 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
2 φύλλα δάφνης
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι αποξηραμένο ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 αποφλοιωμένα δοχεία, ψιλοκομμένες ντομάτες
2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας
Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
1 πακέτο (500g) Misko pastitsio ζυμαρικά ή ζυμαρικά bucatini (παχύ ζυμαρικά με σπαγγέτι) **

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
60 γραμμάρια βούτυρο
60 γραμμάρια απλό αλεύρι
1 λίτρο γάλακτος
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
1/2 φλιτζάνι τριμμένο νόστιμο τυρί
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
1/4 φλιτζάνι κοφτερό τυρί για να καλύψει το μπεσαμέλ

* Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε 2 φλιτζάνια μαγειρεμένες φακές, μαγειρεμένα ρεβίθια ή tempeh, αντί για λαχανικά.
** Εάν δεν μπορείτε να βρείτε pastitsio ή bucatini ζυμαρικά, macaroni, penne ή σπιράλ ζυμαρικά θα λειτουργήσει εξίσου καλά.

Οδηγίες

Ζεσταίνετε το λάδι και τηγανίζετε τα κρεμμύδια σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Προσθέστε το μπρόκολο και συνεχίστε να τηγανίζετε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να ροδίσουν ελαφρά.
Προσθέστε κρασί και γυρίστε τη ζέστη στο μέσο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας για περίπου ένα λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού.

Προσθέστε τα φύλλα δάφνης, κανέλα, ρίγανη, ζάχαρη, ντομάτες, πάστα ντομάτας και αλάτι και πιπέρι για να δοκιμάσετε και να ανακατέψετε. Φέρτε το βρασμό στη συνέχεια στρέψτε τη θερμότητα προς τα κάτω και αφήστε να σιγοβράσει, ακάλυπτα, για τουλάχιστον 45 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε την μπεσαμέλ. Λιώστε το βούτυρο σε μια μέτρια κατσαρόλλα. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά, ανακατεύοντας γρήγορα.
Μαγειρέψτε ενώ αναδεύετε για περίπου 1 λεπτό μέχρι να αρχίσει να αναμιγνύεται λίγο το μείγμα, στη συνέχεια αφαιρέστε από τη θερμότητα.

Προσθέστε περίπου το ένα τέταρτο ενός φλιτζανιού γάλακτος, ανακατεύοντας γρήγορα για να ενσωματωθεί. Το μείγμα θα πυκνώσει και θα λιώσει λίγο, αλλά με εμπιστευθείτε, θα εξομαλυνθεί. Αμέσως προσθέτουμε λίγο περισσότερο γάλα, ανακατεύοντας γρήγορα και συνεχώς, εξασφαλίζοντας ότι το μίγμα συνδυάζεται σωστά πριν προσθέσετε περισσότερο γάλα. Προσθέτετε γάλα και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί όλο το γάλα.
Βάλτε την κατσαρόλα πίσω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου πάψει. Παίρνει περίπου 10 λεπτά. Αφαιρέστε από τη θερμότητα.

Χρησιμοποιώντας ένα χτυπητήρι, ανακατεύετε γρήγορα το τυρί, χτυπημένο αυγό, μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Καλύψτε μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.
Φέρτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό για να βράσει και προσθέστε ζυμαρικά. Μαγειρέψτε μόνο για 10 λεπτά - θα πρέπει να μαγειρεύεται μόνο εν μέρει. Στραγγίστε και ξεπλύνετε κάτω από το κρύο νερό, ώστε το ζυμαρικό να είναι αρκετά δροσερό για να το χειριστείτε.

Τοποθετήστε το μισό μαγειρεμένο ζυμαρικό στο κάτω μέρος ενός βαθιού ταψιού (περίπου 35cm x 25cm και 6-7cm βαθιά). Εάν χρησιμοποιείτε ζυμαρικά pastitsio, είναι παραδοσιακή η τοποθέτηση των νούγιων πλάι-πλάι έτσι ώστε να είναι παράλληλες μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο, όταν κόβεται το παστίτσιο, όλα τα "τρύπες" του ζυμαρικού αντιμετωπίζουν το ίδιο τρόπο. Είναι καθαρά για οπτικούς σκοπούς, αλλά μπορεί επίσης να είναι αρκετά θεραπευτικό για να βάλει τα ζυμαρικά με αυτόν τον τρόπο!

Απλώστε μερικές κουταλιές της σάλτσας μπεσαμέλ πάνω από τα ζυμαρικά και ρίξτε τη σάλτσα ντομάτας ομοιόμορφα πάνω από τα ζυμαρικά.
Τοποθετήστε το υπόλοιπο ζυμαρικό πάνω από τη σάλτσα ντομάτας, στη συνέχεια το υπόλοιπο μπεσαμέλ και το πάνω με τριμμένο κοφτερό τυρί.

Ψήνετε σε ένα προθερμασμένο φούρνο που έχει ρυθμιστεί σε 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 45 λεπτά, ή μέχρι η κορυφή να είναι ελαφρώς χρυσή.

Comments