Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Οι χώρες προέλευσης της σοκολάτας...



Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη δημοσιογράφος



Η σοκολάτα είναι μία <<γλυκιά αμαρτία>> στην οποία οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Η σοκολάτα με την υπέροχη γεύση, την υψηλή θερμιδική αξία αλλά και τη σπουδαία της προσφορά στην καλή διάθεση και ενέργεια, είναι μία τροφή που λατρεύεται και κανένας δεν μπορεί να σταματήσει να καταναλώνει.


 


Η σοκολάτα, ως στέρεα τροφή και ως ρόφημα, παραμένει μία από τις πρώτες επιλογές των περισσότερων ανθρώπων όταν επισκέπτονται διάφορες χώρες, καθώς σε διάφορους πολιτισμούς η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα.


Πόσοι γνωρίζουμε όμως, πληροφορίες για την καταγωγή της σοκολάτας και σε ποιες χώρες βρίσκεται σε μεγαλύτερη άνθιση;


Οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τους σπόρους του κακάο για να παρασκευάσουν σοκολάτα, ήταν οι Μάγιας και οι Ατζέκοι, οι οποίοι λάτρευαν το δέντρο του κακάο καθώς το θεωρούσαν πηγή δύναμης και πλούτου.


Οι χώρες στις οποίες τα κακαόδεντρα ευδοκιμούν, είναι  η Βραζιλία, η Βενεζουέλα, το Μεξικό, η Νικαράγουα, η Γουατεμάλα, η Κολομβία, τα νησιά της Καραϊβικής, η Τζαμάικα, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Σρι Λάνκα. 



Άλλες χώρες στις οποίες η σοκολάτα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή εγχώρια προϊόντα, είναι η Ελβετία, η Αγγλία, το Βέλγιο και άλλες πολλές χώρες της Ευρώπης. Η αφετηρία της σοκολάτας στην Ιταλία είναι, αδιαμφισβήτητα, το Τορίνο στον οποίο ο διάσημος espresso με τη ζεστή σοκολάτα αποτελούν ένα από τα πιο αγαπητά ροφήματα. Η Αγγλία, κάθε χρόνο, διοργανώνει τον Οκτώβριο Φεστιβάλ σοκολάτας, με εκατομμύρια λάτρεις της σοκολάτας να συρρέουν για να λάβουν μέρος. Το Βέλγιο αποτελεί τον παράδεισο της σοκολάτας, καθώς κάθε χρόνο παράγει περισσότερους από 172.000 τόνους και παραμένοντας μία από τις λίγες χώρες η οποία διαθέτει μουσείο σοκολάτας.


Η σοκολάτα δεν είναι μόνο ένας πειρασμός και μία λατρεία, αλλά ένα κομμάτια κουλτούρας και ιστορίας πολλών χωρών!


Comments