Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Κριτσίνια σκόρδου χωρίς γλουτένη



Αυτά τα κριτσίνια διαρκούν περισσότερο από το κανονικό ψωμί καθώς είναι αρκετά στεγνά και έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ξεμείνουν τόσο γρήγορα και, όταν αποθηκευτούν σωστά, μπορούν να διαρκέσουν για 5 ημέρες.

Σας προτείνουμε να αφήσετε τα ψημένα μπαστούνια να κρυώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσετε μακριά για να αποφύγετε την παγίδευση της συμπύκνωσης. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα σε μια αεροστεγή σακούλα και πιέστε όσο περισσότερο αέρα μπορείτε. Μπορείτε επίσης να τα διατηρήσετε σε κουτί ή τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο εάν σκοπεύετε να τα φάτε σύντομα.

Τέλος, φυλάξτε τα σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος και αποφύγετε το ψυγείο όπου μπορούν γρήγορα να γίνουν μαλακά και να ξεμείνουν.


Αλεύρι χωρίς γλουτένη 450 g

Καλαμπόκι 50 γρ

Ξανθάνη γόμμα 2 κουταλιές της σούπας

Σκόνη σκόρδου 2 κουταλιές της σούπας

Ρίγανη 2 κουταλιές της σούπας

Αποξηραμένο φασκόμηλο 1 κουταλάκι του γλυκού

Ξηρή μαγιά 7 g

Αλάτι 2 κουταλιές της σούπας

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 50 mL


Σε ένα μπολ, ανακατέψτε αλεύρι χωρίς γλουτένη, αλεύρι καλαμποκιού, γόμμα ξανθάνης, σκόνη σκόρδου, αποξηραμένη ρίγανη και φασκόμηλο. Στη συνέχεια, προσθέστε αποξηραμένη μαγιά, αλάτι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ζεστό νερό.


Μεταφέρετε το μείγμα σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι τα υλικά να ενώσουν σε μια ομαλή και μαλακή ζύμη.


Εάν χρειαστεί, προσθέστε περισσότερο αλεύρι ή νερό για να έχετε τη σωστή συνοχή.


Ζύμη ψωμιού χωρίς γλουτένη σε μπολ Ζύμη ψωμιού χωρίς γλουτένη σε μπολ

Τοποθετήστε ξανά τη ζύμη του ψωμιού στο μπολ και τυλίξτε την σε μεμβράνη.

Αφήστε το να αποδειχθεί σε ζεστό μέρος για 2 ώρες ή έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.


Μερίστε τη ζύμη σε κομμάτια μεγέθους καρυδιού.


Στη συνέχεια, σκουπίστε την επιφάνεια εργασίας σας με επιπλέον αλεύρι καλαμποκιού για να σας βοηθήσει να διαμορφώσετε το ταψί και να τους αποτρέψετε να κολλήσουν στον πάγκο.


Διαμορφώστε κάθε κομμάτι σε μια μπάλα και στη συνέχεια σε μια μακριά λωρίδα, κυλώντας το κάτω από τις παλάμες και τα δάχτυλά σας.


Όσο πιο λεπτό τυλίγετε τα ραβδιά, τόσο πιο τραγανό θα μαγειρευτούν μόλις μαγειρευτούν.


Διαμορφωμένα Κριτσίνια Διαμορφωμένα Κριτσίνια


Αφήστε τα Κριτσίνια να αποδειχθούν για 20 λεπτά κάτω από μια πετσέτα για να μην στεγνώσουν.


Πριν τα ψήσετε, μπορείτε να βουρτσίζετε το ταψί με λίγο ελαιόλαδο αναμεμιγμένο με σκόνη σκόρδου για επιπλέον γεύση και τραγανότητα - ή απλά τα μαγειρεύετε όπως είναι.


Ψήνουμε τα μπαστούνια σκόρδου για 15-20 λεπτά στους 230 ° C για στατικούς φούρνους ή στους 210 ° C  για φούρνους ανεμιστήρα.


Μόλις έχουν μια υπέροχη χρυσή κρούστα, βγάλτε τα από το φούρνο και μεταφέρετε τα σε ένα συρμάτινο ράφι.


Αφήστε τα να κρυώσουν και τραγανίστε για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε ή το αποθηκεύσετε.


Πόσο καιρό διατηρούνται τα Κριτσίνια;


Comments