Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Σιροπιαστή καρυδόπιτα βήμα - βήμα



Σιροπιαστή καρυδόπιτα για να την απολαύσετε με το καφεδάκι σας!

Υλικά


Για 6-8 μερίδες

Για την καρυδόπιτα


6 αυγά

200 γραμμάρια ζάχαρη

170 γραμμάρια καρύδια ψιλοτριμένα

115 γραμμάρια σιμιγδάλι

2 κουταλιά του γλυκού κανέλα

1/4 κουταλιά του γλυκού γαρίφαλο σκόνη

1 1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ


Για το σιρόπι

400 γραμμάρια ζάχαρη

400 γραμμάρια νερό

1 κουταλιά του χυμό λεμονιού

2 φλούδες πορτοκάλι

3 κουταλιές της σούπας κονιάκ













Εκτέλεση


Για την καρυδόπιτα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τα αβγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε, στη δυνατή ταχύτητα για 15 λεπτά ή έως ότου έχουμε ένα αφράτο μείγμα που έχει  ανοιχτό κίτρινο χρώμα και έχει διπλασιαστεί σε όγκο.

Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε στα αυγά και το μείγμα από το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα

Τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια, συνεχίζοντας το ανακάτεμα έως ότου έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.


Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και ρίχνουμε το μείγμα.

Ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά.

Ελέγχουμε εάν η καρυδόπιτά μας είναι έτοιμη με ένα μαχαίρι που το βυθίζουμε και πρέπει να είναι στεγνό όταν θα το βγάλουμε από το γλυκό.

Εάν δεν είναι καθαρό, ψήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμη.

Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-6 λεπτά, πριν το σιροπιάσουμε.


Για το σιρόπι

Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι , το πορτοκάλι φλουδες και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας και προσθέτουμε το κονιάκ.

Με ένα κουτάλι, ρίχνουμε επάνω στο γλυκό μερικές κουταλιές από το ζεστό σιρόπι.

Σιγά σιγά το ρίχνουμε το σιρόπι. 

Comments