O Σταμάτης Τσίλιας εκτός από ταλαντούχος Chef, είναι και ένας εξαιρετικός άνθρωπoς! Ειλικρινής, δημιουργικός, βραβευμένος με πολλές διακρίσεις... Με ευφάνταστο χιούμορ που τον ξεχωρίζει! Δείτε αναλυτικά την συνέντευξη!
Γνωρίζω πως έχεις εργαστεί στο εξωτερικό, σε αρκετά γνωστά μαγαζιά. Πώς και πήρες την απόφαση να έρθεις να δουλέψεις στην Ελλάδα;
Την Ελλάδα δεν την αλλάζω με τίποτα. Όπως έχω πει και στο παρελθόν άλλωστε η ελληνική κουζίνα είναι θησαυρός. Οι διαφορετικές κουζίνες που ασχολούμαι δεν παύουν να έχουν στοιχεία εμπνευσμένα από ελληνικές δικές μου γευστικές εμπειρίες. Σίγουρα πήρα εμπειρίες και γνώσεις δουλεύοντας εξωτερικό αλλά ο τελικός μου στόχος ήταν να ανοίξω το δικό μου μαγαζί στην Ελλάδα.
Πώς θα περιέγραφες τη μαγειρική σου σαν πελάτης;
Πρωτοποριακή
Ενδιαφέρουσα
Διαφορετική
Αναστατώνει ευχάριστα
Για ποια από όλες τις εμπειρίες σου είσαι περισσότερο περήφανος;
Δεν θα ξεχώριζα κάτι από το παρελθόν. Όλες οι εμπειρίες με βοήθησαν να γίνω καλύτερος και να προσπαθώ ακόμα περισσότερο. Αυτή η εμπειρία με έφτασε τώρα εδώ να έχω το δικό μου ΜΑΥΑΝ. Οπότε ναι, αν με ρωτάς αισθάνομαι περήφανος που κατάφερα να το δω να στήνεται, να ολοκληρώνεται και τώρα να φτιάχνω πιάτα για το δικό μου μαγαζί.
Είναι σκληρός ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε συναδέλφους;
Δεν θέλω να το βλέπω σαν ανταγωνισμό. Όλοι βάζουμε το δικό μας λιθαράκι στην πορεία της καριέρας μας.
Από τι υλικά είναι φτιαγμένος ένας καλός σεφ;
Για να αποφασίσεις να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα πρέπει να το αγαπάς πρώτα από όλα πάρα πολύ και να είσαι αφοσιωμένος. Οι ώρες που απαιτούνται είναι πολλές, έντονες και με πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά. Οπότε χρειάζεται μεγάλη υπομονή, επιμονή, όραμα και να μη σταματάει ποτέ να δημιουργεί. Η δημιουργία νέων πιάτων, νέων τεχνικών πρέπει να είναι κάτι που δεν σταματάει ποτέ.
Υπάρχει η τάση τα τελευταία χρόνια στη γαστρονομία, αλλά και γενικότερα μια αυξανόμενη ζήτηση σχετικά με τα τοπικά υλικά. Ποια η άποψή σου γι’ αυτό;
Σαφώς και συμφωνώ και θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε μέσα από τις κουζίνες μας, τις εμπνεύσεις μας να βάλουμε προτεραιότητά μας να χρησιμοποιούμε τοπικά υλικά. Όχι μόνο γιατί είναι καλά και θα μας εμπλουτίσουν σωστά τις γεύσεις μας αλλά και γιατί οφείλουμε να στηρίξουμε τα υλικά της πατρίδας μας.
Υπάρχουν φαγητά που δεν θα δοκίμαζες ποτέ, αν ναι ποια;
Μία λέξη…μπάμπιες! Ποτέ και πουθενά!
Ποια κουζίνα προτιμάς;
Σίγουρα η Νikkei κουζίνα που ασχολούμαι και τώρα είναι μια κουζίνα που αγαπώ πολύ και έχω προσαρμόσει πολλές από τις γνώσεις μου ώστε να την εξελίξω όσο καλύτερα μπορώ. Δεν είναι όμως η μόνη κουζίνα που γνωρίζω και που μου αρέσει. Κάθε κουζίνα έχει τα μυστικά της, τα δυνατά της σημεία. Αρκεί να τα γνωρίζεις καλά και να προσπαθήσεις να τα καταλάβεις ώστε να χρησιμοποιήσεις τις γνώσεις σου αυτές σε «παντρέματα» με άλλες κουζίνες.
Ποια η άποψη σου για τα ριάλιτι μαγειρικής; Εσύ θα πήγαινες;
Αν μου γινόταν κάποια πρόταση θα το σκεφτόμουν. Εάν πρόκειται για κάποια σοβαρή παραγωγή και έχω άποψη και συμφωνώ με όσα θα διαδραματίζονται δεν θα έλεγα ότι θα ήμουν αρνητικός. Σε κάθε περίπτωση θα το κοιτούσα κατά περίπτωση.
Ποια είναι η πιο δύσκολη στιγμή στη δουλειά σου;
Η πιο δύσκολη στιγμή είναι όταν χρειάζεται να είμαι αυστηρός απέναντι στην ομάδα μου. Είναι στιγμές που πρέπει όμως, γιατί το απαιτούν οι συνθήκες, γιατί η πίεση είναι τέτοια που θα πρέπει να μάθουν και να εκπαιδευτούν σε αυτούς τους ρυθμούς. Όποιος δεν έχει δουλέψει σε κουζίνα δεν ξέρει. Οι ρυθμοί όταν τα τραπέζια είναι γεμάτα είναι εξοντωτικοί. Δεν παίρνουμε ανάσα μέχρι και ο τελευταίος πελάτης να φύγει ευχαριστημένος.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρο που δεν έχεις πραγματοποιήσει ακόμα;
Η ερώτησή σου έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή. Όλα αυτά τα χρόνια ονειρευόμουν να «στεγάσω» όλη αυτή την αγάπη για την μαγειρική σε ένα δικό μου χώρο, όπου θα μπορώ να έχω συνεισφέρει σε όλα από την αρχή έως την ολοκλήρωσή του. Αυτό το όνειρο ήρθε η ώρα να το ζήσω. Μαζί με τον πολύτιμο συνεργάτη μου Δημήτρη Ζήση, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μαζί το ταξίδι αυτό και να δημιουργήσουμε το ΜΑΥΑΝ. Ένα εστιατόριο που μας αντιπροσωπεύει και που θεωρούμε ότι ο κόσμος θα αγαπήσει και θα αναγνωρίζει σε αυτό όλη την αγάπη μας για όλο αυτό το εγχείρημα. Από τη διαμόρφωση του χώρου έως τα δημιουργικά πιάτα μας. Κάποιες φορές τα όνειρα πραγματοποιούνται.
Comments
Post a Comment