Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Μπακαλιάρος αγιολί με σκόρδο και χυμό λεμονιού

Ψάχνετε για μια συνταγή για μπακαλιάρο που θα σας πάει στο επόμενο επίπεδο; Αυτό το μεσογειακό ψάρι με αγιολί είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Φορτωμένο με τόσες πολλές υπέροχες γεύσεις, εύκολο στην παρασκευή του και μαγειρεύεται σε μόλις 30 λεπτά περίπου.

Συστατικά

Για τον μπακαλιάρο

2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2 κοτσάνια σέλινο χοντροκομμένα

6 baby νέες πατάτες (κομμένες στα τέσσερα)

1/4 κ.γ. κλωστές σαφράν .17 γραμμ

4 1/4 φλιτζάνια ζωμό ψαριού 1 λίτρο

400 γρ φιλέτο μπακαλιάρου (κομμένο σε 4 φιλέτα) 

1 πρέζα θαλασσινό αλάτι

 Λίγο μαύρο πιπέρι


Για το αγιολί

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 πρέζα θαλασσινό αλάτι

1 κρόκο αυγού

1/2 κουταλάκι χυμό λεμονιού 5 ml

1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 125 ml

Σερβίρισμα

2 φέτες φρυγανισμένο ψωμί

χούφτα φρεσκοκομμένο μαϊντανό


Οδηγίες

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι ή την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μετά από 1 λεπτό προσθέτουμε 1/2 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους, 2 κοτσάνια σέλινο χοντροκομμένα και 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα. ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο

Μετά από περίπου 3 λεπτά και τα κρεμμύδια είναι διάφανα, προσθέστε 6 baby new πατάτες (κομμένες στα τέσσερα), 1/4 κουταλάκι του γλυκού σαφράν και καρυκεύστε με θαλασσινό αλάτι & μαύρο πιπέρι, ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν και μετά προσθέστε 4 1/4 φλιτζάνια ζωμό ψαριού και συνεχίστε το μαγείρεμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σκόρδο αγιολί, προσθέτουμε 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες σε γουδί και μια πρέζα θαλασσινό αλάτι, χτυπάμε το σκόρδο μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα και μετά προσθέτουμε 1 κρόκο αυγού σε θερμοκρασία δωματίου και 1/2 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού. ξεκινήστε να χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί με κυκλικές κινήσεις και ταυτόχρονα ρίχνετε σιγά σιγά μέσα 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μόλις ενσωματωθεί όλο το ελαιόλαδο και καταλήξετε με μια παχιά και κρεμώδη υφή μαγιονέζας, το σκόρδο αιόλι γίνεται, αφήνουμε στην άκρη

Περίπου 15 λεπτά μετά την προσθήκη του ζωμού ψαριού στο τηγάνι, οι πατάτες πρέπει να είναι σχεδόν πλήρως ψημένες, μπορείτε να πιάσετε μία από αυτές και να τις τρυπήσετε με μια οδοντογλυφίδα, αν μπει εύκολα, αλλά με λίγη αντίσταση, είναι σχεδόν έτοιμες, σε αυτό το σημείο. προσθέστε ένα φιλέτο μπακαλιάρου 400 γρ που έχει κοπεί σε 4 ίσου μεγέθους κομμάτια και καρυκεύεται με θαλασσινό αλάτι & μαύρο πιπέρι, μετά από 4 με 5 λεπτά αφαιρείτε τα φιλέτα μπακαλιάρου από το τηγάνι και σβήνετε τη φωτιά

Για να ολοκληρώσετε το ψάρι, προσθέστε 1 φέτα φρυγανισμένο ψωμί σε ένα ρηχό μπολ, χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα πάνω από το ψωμί με τις πατάτες και τα λαχανικά στο τηγάνι, προσθέστε 2 φιλέτα μπακαλιάρου από πάνω, ρίξτε λίγο από τον ζεστό ζωμό. πάνω από ένα μπολ, προσθέστε μια κούκλα από το αγιολί σκόρδου και πασπαλίστε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό, απολαύστε!

Comments