Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Κρεμώδες κοτόπουλο Τοσκάνης


Αυτό το κρεμώδες κοτόπουλο της Τοσκάνης με σπανάκι και λιαστές ντομάτες είναι ένα εύκολο δείπνο που φτιάχνεται σε τηγάνι που θα θέλετε να φτιάχνετε ξανά και ξανά. Με δυνατές γεύσεις σκόρδου και παρμεζάνας.

Συστατικά

2 μεσαία-μεγάλα στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα (550 γρ)

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι προαιρετικά

½ φλιτζάνι συσκευασμένη, ψιλοτριμμένη παρμεζάνα (35g / 1,2oz)

100 g στραγγισμένες, λιαστές λιαστές λωρίδες ντομάτας, φυλαγμένο λάδι

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού)

1 κουταλάκι του γλυκού ιταλικά βότανα

½ φλιτζάνι ζωμός κοτόπουλου (125 ml)

1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή παχύρρευστη κρέμα (250 ml)

3 μεγάλες χούφτες baby σπανάκι (120g / 5 ½ φλιτζάνια)

2 κουταλιές της σούπας φρυγανισμένο κουκουνάρι


Εξοπλισμός

ξύλο κοπής και κοφτερό μαχαίρι

Μεγάλο τηγάνι ή τηγάνι


Οδηγίες

Ακουμπήστε το ένα στήθος σας σε μια επιφάνεια κοπής με το χέρι σας από πάνω πιέζοντας προς τα κάτω. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι για να το κόψετε κατευθείαν στο πάχος από τη μια άκρη στην άλλη, ώστε να έχετε τώρα δύο πιο λεπτά στήθη κοτόπουλου. Επαναλάβετε με το δεύτερο στήθος.

Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο.

Προαιρετικό βήμα: Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας παρμεζάνα με το αλεύρι και στη συνέχεια πασπαλίστε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω από το κοτόπουλο, πιέζοντας και αναποδογυρίζοντας για να επικαλυφθεί. Μερικά θα πέσουν, απλά πασπαλίστε το ξανά μόλις το κοτόπουλο είναι στο τηγάνι.

Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λιαστή ντομάτας σε ένα μεγάλο τηγάνι ή ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μαγειρέψτε το κοτόπουλο για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί (θα πρέπει να φτάσουν στους 74 C  σε ένα θερμόμετρο κρέατος ή θα πρέπει να είναι άσπρα εσωτερικά αλλά ακόμα ζουμερά). Αφήνουμε στην άκρη σε ένα ζεστό πιάτο καλά καλυμμένο με αλουμινόχαρτο.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και αφήνουμε το τηγάνι να κρυώσει για ένα ή δύο λεπτά. Προσθέστε την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας λάδι, το σκόρδο και τις λιαστές ντομάτες, ανακατεύοντας συχνά και μαγειρέψτε για περίπου 2 λεπτά. 

Προσθέστε το ζωμό κοτόπουλου και τα μυρωδικά και σιγοβράστε για 2 λεπτά να μειωθεί ελαφρώς (περίπου στο μισό).

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να σιγοβράσει ξανά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Μόλις σιγοβράσει η κρέμα προσθέτουμε την υπόλοιπη παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει στη σάλτσα.

Προσθέτουμε το σπανάκι και το κουκουνάρι και ζεσταίνουμε, μετακινώντας απαλά μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται.

Προσθέστε το κοτόπουλο πίσω και περιχύστε με τη σάλτσα, βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστό και μετά σερβίρετε πάνω από ζυμαρικά, πουρέ πατάτας ή ρύζι.

Comments