Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Καλαμάρι κοκκινιστό με ελιές και μελιτζάνα


Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνταγής που ακολουθεί την προσέγγιση του Μεσογειακού Κέτο που τονίζει τη σημασία των υγιεινών λιπών, της επαρκούς πρωτεΐνης και της πυκνότητας θρεπτικών συστατικών!

Υλικά

8 καλαμάρια, κομμένα σε φέτες (600 γρ)

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (60 γρ)

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1/3 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (80 ml)

1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα (400 γρ)

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη

2 φύλλα δάφνης

1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί (120 ml)

1 μέτρια μελιτζάνα (250 γρ)

1 φλιτζάνι ελιές καλαμάτας χωρίς κουκούτσι (100 γρ)

Αλάτι και πιπέρι, για γεύση

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​μαϊντανό ή βασιλικό

Οδηγίες

Ξεκινήστε κόβοντας το καλαμάρι σε φέτες 1 έως 1 1/2 cm. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα καλαμάρια ή κατεψυγμένα δαχτυλίδια καλαμαριών. (Βεβαιωθείτε ότι έχετε ζυγίσει τα καλαμάρια αφού ξεπαγώσουν για να πάρετε την ίδια ποσότητα που χρειάζεται σε αυτή τη συνταγή.) 

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Κόβουμε τη μελιτζάνα (μελιτζάνα) σε κύβους περίπου 1 1/2 εκ. 

Αλείφουμε ένα μεγάλο τηγάνι με περίπου το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να μυρίσει για 3 έως 5 λεπτά. Προσθέστε τις ντομάτες, τη ρίγανη, τα φύλλα δάφνης και το λευκό κρασί (Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κρασί, προσθέστε 1 με 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο και λίγο νερό).

Προσθέτουμε τη μελιτζάνα και τις ελιές κομμένες σε κύβους. Ανακατεύουμε να συνδυαστούν. 

Προσθέστε το καλαμάρι κομμένο σε φέτες. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Μαγειρέψτε για περίπου 30 λεπτά. Αφαιρέστε το καπάκι και μαγειρέψτε για άλλα 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Πετάξτε τα φύλλα δάφνης. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό. Περιχύστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώστε περισσότερο για γεύση αν χρειάζεται και σερβίρετε ζεστό. Διατηρείται στο ψυγείο για έως και 4 ημέρες. 

Comments