Είναι ένα γαλλικό μπριός με φρούτα; Είναι ιταλικό Panettone; Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτή την υπέροχα αφράτη, βουτυράτη Paska! Το Paska είναι ένα παραδοσιακό ουκρανικό πασχαλινό ψωμί, συνταγή του οποίου απολαμβάνονται σε όλη την Ανατολική Ευρώπη. Φτιάξαμε μια ζύμη εμπλουτισμένη με αυγά, γάλα και βούτυρο, τη γεμίσαμε με σουλτανίνες, αποξηραμένα βερίκοκα και αμυγδαλόπαστα για να την κάνουμε ακόμα πιο ξεχωριστή και την ψήσαμε σε στρογγυλή φόρμα για κέικ όπως κάνουν οι Ουκρανοί!
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
30 λεπτά
ΩΡΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
40 λεπτά
ΩΡΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ:
3 ώρες 30 λεπτά
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
4 ώρες 40 λεπτά
ΚΟΥΖΙΝΑ
Ουκρανία
ΜΕΡΙΔΙΕΣ
12-16 φέτες
ΘΕΡΜΙΔΕΣ
269 kcal
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Μίξερ με εξάρτημα για γάντζο ζύμης
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
400 γρ αλεύρι δυνατό λευκό
7 g μαγιά ταχείας δράσης
40 γρ ζάχαρη
175 ml γάλα
2 αυγά μέτρια
100 γρ βούτυρο μαλακωμένο + έξτρα για το άλειμμα
1/8 κγ κάρδαμο
110 γρ σουλτανίνα σταφίδα
75 γρ αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
40 γραμμάρια αμυγδαλόπαστα κομμένα σε μικρά κυβάκια
Για τα άλειμμα:
1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά της σούπας γάλα
ΟΔΗΓΙΕΣ
Σε ένα μπολ του μίξερ σας, ανακατέψτε το δυνατό αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα. Ξεκινήστε το μίξερ σας με εξάρτημα με γάντζο ζύμης σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αυξήστε την ταχύτητα σε μέτρια και συνεχίστε να ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να αρχίσει να φαίνεται μαλακή - περίπου 5 λεπτά.
Κόψτε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου σε λεπτές φέτες. Με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέστε μια φέτα βούτυρο τη φορά και συνεχίστε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το βούτυρο και η ζύμη να φαίνεται γυαλιστερή. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 10 λεπτά. Η ζύμη σας θα είναι κολλώδης, αλλά πρέπει να μαζεύεται γύρω από το γάντζο ζύμης.
Αλείφουμε ένα μεγάλο μπολ με λίγο βούτυρο ή το αλείφουμε με λάδι και ρίχνουμε μέσα μια μπάλα ζύμης. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 2 ώρες.
Εν τω μεταξύ, αλείψτε μια φόρμα για κέικ 18 εκ. με βούτυρο και στη συνέχεια στρώστε τον πάτο με λαδόκολλα. Κόψτε μια μακριά λωρίδα λαδόκολλας και στρώστε τα πλαϊνά, έτσι ώστε η λαδόκολλα ψησίματος να κολλήσει προς τα πάνω από το ταψί κατά τουλάχιστον 10 εκ.
Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας, δυνατή και στιβαρή λαδόκολλα ψησίματος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μεγαλύτερη φόρμα για ένα φαρδύτερο, αλλά λιγότερο ψηλό ψήσιμο, αν θέλετε. Δεν θα πρότεινα να χρησιμοποιήσετε φόρμα με διάμετρο μεγαλύτερη από 23 cm. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε ουκρανική πάσκα σε καλούπια Panettone.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη σουλτανίνα, τα αποξηραμένα βερίκοκα και τους κύβους αμυγδαλωτού.
Μόλις διπλασιαστεί, κόψτε περίπου το 1/4 της ζύμης και αφήστε στην άκρη. Τεντώνουμε την υπόλοιπη ζύμη σε ένα ορθογώνιο και σκορπίζουμε το μισό μείγμα σουλτανίνας, αποξηραμένου βερίκοκου και αμυγδαλωτού. Τυλίξτε το και ζυμώστε απαλά, στη συνέχεια τεντώστε το ξανά και σκορπίστε τα υπόλοιπα φρούτα και την αμυγδαλόπαστα.
Τυλίγουμε ξανά τη ζύμη και τη ζυμώνουμε σε μπάλα. Τοποθετήστε το σε μια έτοιμη φόρμα για κέικ και πιέστε το με τα χέρια σας για να καλύψει όλη τη βάση σε ομοιόμορφο πάχος.
Παίρνουμε το κρατημένο 1/4 της ζύμης και το χωρίζουμε στα δύο. Τυλίξτε κάθε κομμάτι σε κορδόνι 54 εκ. (21 ιντσών) (ή στο μήκος της περιφέρειας της φόρμας σας). Πλέξτε τις δύο χορδές σαν σχοινί και, στη συνέχεια, τοποθετήστε τις κυκλικά δίπλα στην εσωτερική άκρη της φόρμας του κέικ πάνω από τη ζύμη που βρίσκεται ήδη μέσα.
Τοποθετήστε το ταψί σε μια σακούλα (για να μην στεγνώσει), φροντίστε να είναι καλά καλυμμένο και αφήστε το σε ζεστό μέρος για 1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C Ανεμιστήρας. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τον κρόκο αυγού και μια κουταλιά της σούπας γάλα. Αλείψτε απαλά το Πασχαλινό σας ψωμί με το αυγό και τοποθετήστε το στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά. Ελέγξτε το ψωμί μετά από 35 λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι δεν ροδίζει πολύ γρήγορα. Μόλις ψηθεί, η εσωτερική θερμοκρασία του ουκρανικού πασχαλινού ψωμιού πρέπει να είναι περίπου 88°C.
Αφήστε το ψωμί να κρυώσει για μερικές ώρες πριν το κόψετε σε φέτες! Είναι καλύτερο να τρώγεται την ίδια μέρα. Την επόμενη μέρα μπορείτε να το απολαύσετε με λίγο βούτυρο ή πηχτή κρέμα!
Comments
Post a Comment