Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Πίτα με αρνί

 


Λαχταριστή πίτα με αρνί που περίσεψε! 


Υλικά

500 γρ φύλλο κρούστας

350 γρ αρνί που περίσεψε

250 γρ τυρί τριμμένο γκούντα

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. αλεύρι

1 lt γάλα

1/2 κρεμμύδι

2 γαρύφαλλα

1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο

αλάτι

λευκό πιπέρι

Εξοπλισμός που θα χρειαστείτε

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα


Εκτέλεση

Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζουμε με το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν.

Συνεχίζοντας, για την βασική συνταγή μπεσαμέλ σαν της γιαγιάς,


Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.


Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά.


Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι.

Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα.


Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

Στην συνέχεια παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί και το βουτυρώνουμε. Απλώνουμε ανά ένα τα μισά φύλλα από το φύλλο κρούστας βουτυρώνοντας τα ένα προς ένα. 

Ανακατεύουμε την μπεσαμέλ με το αρνί ψιλοκομμένο και το τυρί τριμμένο. Έπειτα βάζουμε το μείγμα μέσα στα φύλλα, και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα. Τα χαράζουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά.

Comments