Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Μαραθόπιτες


Αν μια περιοχή της Ελλάδας γνωρίζει καλύτερα τα χόρτα της ελληνικής παράδοσης, αυτή είναι σίγουρα η Κρήτη. Με αυτές τις μυρωδιές ετοιμάζουμε, ίσως, την πιο παραδοσιακή συνταγή της.

Ο μάραθος αποτελεί συστατικό για δεκάδες παραδοσιακές συνταγές σε όλα τα ελληνικά νησιά. Η στρογγυλή, τηγανητή μαραθόπιτα με φύλλο από την Κρήτη όμως ξεχωρίζει για τη μοναδική γεύση της. Τραγανό απολαυστικό φύλλο και μια γέμιση από μυρωδάτα, πεντανόστιμα χόρτα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά.


Υλικά

600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 ml νερό

50ml ελαιόλαδο

30ml ρακή

Το χυμό από μισό λεμόνι

Αλάτι και πιπέρι

3 ματσάκια μάραθο φρέσκο

½ κιλό διάφορα χόρτα (1 μικρό πράσο, σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες)

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

100ml ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, τη ρακή και το λεμόνι. Προσθέτουμε λίγο, λίγο το νερό και ανακατεύουμε ώσπου να πάρουμε μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα χορταρικά. Τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να βγάλουν κάποια από τα υγρά τους.

Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τον μάραθο και ανακατεύουμε να μαραθεί και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα χορταρικά. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πάρουν μια βράση για 10 λεπτά.

Βγάζουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε να κρυώσουν

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια και ανοίγουμε σε φύλλα, όσο πιο λεπτά γίνεται. Με ένα πιάτο διαμέτρου 15 εκατοστών περίπου, κόβουμε σε στρογγυλά τα φύλλα

Απλώνουμε τη γέμιση στο κέντρο του ενός φύλλου και σκεπάζουμε με ένα άλλο. Πιέζουμε τις άκρες με ένα πηρούνι να κλείσουν καλά

Τηγανίζουμε τις μαραθόπιτες σε λίγο ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, να πάρουν χρώμα<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/gastronomie/syntagi-gia-kritikes-marathopites">Συνταγή για κρητικές μαραθόπιτες -Η πιο τραγανή πίτα που ψήνεται στο τηγάνι - iefimerida.gr</a></p>

Comments