Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Γαρίδες με σκόρδο και βούτυρο

Οι Ιταλοί μάγειρες στις Ηνωμένες Πολιτείες αντάλλαξαν τις γαρίδες με scampi, αλλά κράτησαν και τα δύο ονόματα. Έτσι γεννήθηκε το πιάτο, μαζί με αναπόφευκτες παραλλαγές.

Αυτή η κλασική συνταγή φτιάχνει μια απλή σάλτσα σκόρδου, λευκού κρασιού και βουτύρου που ταιριάζει πολύ με ένα σωρό ζυμαρικά ή με ένα κομμάτι ψωμιού κρούστας. Όπως και να φτιάξετε το πιάτο, μόλις προστεθούν οι γαρίδες στο τηγάνι.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί ή ζωμό

¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

⅛ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες θρυμματισμένης κόκκινης πιπεριάς ή για γεύση

 Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 ¾ κιλό μεγάλες ή πολύ μεγάλες γαρίδες, χωρίς κέλυφος

⅓ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

 Φρεσκοστυμμένος χυμός από μισό λεμόνι

 Μαγειρεμένα ζυμαρικά ή ψωμί με κρούστα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε κρασί ή ζωμό, αλάτι, νιφάδες κόκκινου πιπεριού και μπόλικο μαύρο πιπέρι και αφήστε να σιγοβράσει. Αφήστε το κρασί να μειωθεί στο μισό, περίπου 2 λεπτά.

Προσθέστε τις γαρίδες και τις σοτάρετε μέχρι να γίνουν ροζ, 2 με 4 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους. Ανακατεύουμε με τον μαϊντανό και το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε πάνω από ζυμαρικά ή συνοδεία ψωμιού κρούστας.

Comments